Denník N

Byt od ománskeho sultána a kufrík s peniazmi z Bahrajnu. Juan Carlos I. žije v luxuse, kým ho vyšetrujú pre korupciu

Emeritný španielsky kráľ Juan Carlos I. Foto - TASR/AP
Emeritný španielsky kráľ Juan Carlos I. Foto – TASR/AP

O nemanželských deťoch španielsky emeritný kráľ mlčí rovnako ako o svojich financiách z arabských krajín. Naučil ho to ešte diktátor Franco.

Stačí krátky výlet loďou a človek sa z hlavného mesta Spojených arabských emirátov Abú Zabí dostane na luxusný ostrov Zaya Nurai. Prírodné krásy tam nenájdete. Len obchody s exkluzívnymi značkami a drahé reštaurácie, ktoré nemajú ani otváracie hodiny. Otvoria, keď to ich majetní klienti vyžadujú.

Jedným z nich býva 83-ročný emeritný španielsky kráľ Juan Carlos I., ktorý tam žije vo vile so šiestimi izbami, siedmimi kúpeľňami a súkromnou plážou, zatiaľ čo ho švajčiarske aj španielske súdy vyšetrujú pre niekoľko podozrení z miliónovej korupcie.

Vraj je mu smutno a rád by sa vrátil domov, hoci táto túžba už nie je taká silná ako pred pár mesiacmi, povedal denníku El País zdroj blízky bývalému monarchovi.

Juan Carlos I. vyrástol pod dohľadom fašistického diktátora Franca, proti ktorému sa otočil po jeho smrti, a prispel k prechodu na demokraciu. Ľudia mu preto odpustili jeho slabosť pre ženy a luxus.

No len do istej hranice.

Teraz sa ozývajú vyšetrovatelia, bývalá milenka, ktorej „z vďaky a lásky“ venoval milióny eur, aj čašník, ktorý tvrdí, že je jeho najstarším synom.

Diktátorom zvolený kráľ

„O ňom sa veľmi ťažko hovorí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie