Denník N

Vedkyňa, ktorá vyvinula vakcínu proti covidu-19, má svoju Barbie

Profesorka vakcinológie Sarah Gilbert drží Barbie so svojou podobou. Zdroj: Andy Paradise/Mattel via AP
Profesorka vakcinológie Sarah Gilbert drží Barbie so svojou podobou. Zdroj: Andy Paradise/Mattel via AP

„Je to zvláštne, ale dúfam, že aj vďaka tomu bude pre dievčatá prirodzenejšie premýšľať o kariére vo vede,“ hovorí Sarah Gilbertová o bábike, ktorá sa na ňu podobá.

Nevesta, žena v domácnosti, princezná, lekárka či paleontologička. Bábika Barbie získala za 56 rokov svojej existencie nielen tony oblečenia a kilá príčeskov, ale aj zaujímavé kariérne dráhy a niekoľko akademických titulov.

Spoločnosť, ktorá bábiky vyrába, tento týždeň predstavila aj Barbie vakcinologičku, ktorá vznikla podľa profesorky Sarah Gilbertovej. Vedkyňa, ktorá na Oxfordskej univerzite viedla vývoj vakcíny proti covidu-19 (Oxford–AstraZeneca) dúfa, že inšpiruje mladé dievčatá k práci vo vede, technológiách, inžinierstve a matematike.

„Je to pre mňa veľmi zvláštny koncept, vytvoriť podľa mojej podoby bábiku Barbie. Dúfam, že aj vďaka tomu bude pre dievčatá prirodzenejšie premýšľať o kariére vo vede,“ povedala Gilbertová v rozhovore pre Mattel.

Drzá vedkyňa

Barbie inšpirovaná vedkyňou má dlhé gaštanové vlasy, čierne okuliare, nohavicový kostým s blúzkou a odhodlaný výraz. Podobne ako vedkyňa, ktorá jej bola predlohou.

Jej univerzitní priatelia a kolegovia vedkyňu v profile pre BBC opísali ako svedomitú, tichú, no odhodlanú ženu so „skutočnou drzosťou“.

Dievčatá sa nemusia hrať iba na piknik či učiteľky v škôlke, ale aj na vývoj vakcíny. Zdroj – Andy Paradise/Mattel via AP

Gilbertová bola na pandémiu nového koronavírusu so svojím tímom nevedomky pripravená. V čase, keď začínali prichádzať prvé správy o podozrivom víruse v Číne, bola v druhom kole klinických testov vakcína proti jeho blízkemu príbuznému. Vírusu MERS (Middle East respiratory syndrome).

Preteky s pandémiou

Vedkyňa si uvedomila, že by mohla použiť rovnaký prístup aj v boji proti začínajúcej pandémii.

„Boli sme rýchli. Po tom, ako čínski vedci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Silné ženy

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie