Denník N

Na olympiáde utratili koňa. Bol by zlým pacientom, niekedy nie je o čom rozmýšľať, vraví veterinár

Jet Set počas olympiády v Tokiu. Foto - TASR/AP
Jet Set počas olympiády v Tokiu. Foto – TASR/AP

Keď sa švajčiarsky jazdec Robin Godel uprostred olympijskej súťaže cross-country pripravoval s koňom Jet Setom na preskočenie prekážky č. 20, netušil, že v živote jeho 14-ročného koňa to bude posledný skok.

Na viac ako 4-kilometrovej tokijskej dráhe Sea Forest sa Godel s Jet Setom práve preháňali rýchlosťou asi 34 kilometrov za hodinu, keď dorazili k vodnej kombinácii na kopci. Jet Set prekážku preskočil, po dopade však bolo zrejmé, že niečo nie je v poriadku. Chvíľu bežal ďalej, potom zastal a ďalej to už nešlo. Na dráhu vybehli veterinári a súťaž okamžite prerušili..

„Vyskočil cez vrchol a pristál na svahu trochu zvláštne, ale dynamicky. Jet Set urobil ešte ďalšie dva skoky a potom prestal,“ opísal nešťastné udalosti pre Blick šéf švajčiarskeho tímu Dominik Burger.

Jet Seta po ošetrení, ktoré pred televíznymi kamerami zakrývala narýchlo natiahnutá látková stena, previezli špeciálnou konskou sanitkou do blízkej veterinárnej ambulancie.

Ultrazvukové skeny vzápätí odhalili nenapraviteľné pretrhnutie väzov v prednej pravej končatine tesne nad kopytom.

„Po dohode s majiteľmi a jazdcom sme sa z humánnych dôvodov rozhodli, že koňa utratíme,“ informovala po udalosti Medzinárodná jazdecká federácia.

Podľa platných pravidiel veterinári z koňa ešte pred usmrtením odobrali vzorky na dopingové testy a po utratení vykonali pitvu. Následne bol spopolnený.

Beznádejný prípad

Jazdec Godel, ktorý je od svojho koňa starší iba o 8 rokov, bo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

OH Tokio 2021

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie