Denník N

Z Bratislavy sa vrátil do Košíc: Po voľbách som potreboval zmeniť prostredie, presunúť sa niekam, kde je pokojnejšie, hovorí Martin Dubéci

Foto – archív Martina Dubéciho
Foto – archív Martina Dubéciho

Nie je veľmi obvyklé, aby človek z východu Slovenska prišiel do Bratislavy, tam sa pracovne etabloval a po dvadsiatich rokoch sa vrátil. Košičanovi Martinovi Dubécimu sa to prihodilo.

Pred prezidentskými voľbami v roku 2014 viedol kampaň Radoslava Procházku. Bol členom strany Sieť, neskôr kandidoval do parlamentu za Most-Híd, patril medzi zakladateľov Progresívneho Slovenska. Po neúspechu vo vlaňajších parlamentných voľbách – kandidoval na 10. mieste za koalíciu PS-Spolu – odišiel z predsedníctva hnutia a ostal radovým členom.

V parlamente pôsobil ako poradca podpredsedníčky Eriky Jurinovej (2012 – 2013) a ako asistent poslanca Radoslava Procházku (2013 – 2015).

Vlani na jeseň sa vrátil do Košíc a vo februári tohto roku sa na päť mesiacov zamestnal na košickom magistráte ako vedúci referátu marketingu a styku s verejnosťou. V júni tam skončil, ale naďalej ostáva v Košiciach. Živí sa ako komunikačný konzultant.

Váš vzťah s Progresívnym Slovenskom je aktuálne aký?

Stále intenzívne komunikujem s ľuďmi z vedenia, hoci som len radovým členom. Je to projekt, ktorému som venoval roky svojho života. Ale platí, že je tam nová predsedníčka, ktorá si priniesla svoj tím, a oni majú priestor, aby realizovali svoju predstavu.

Je ešte možné, že znova budete vo voľbách kandidovať za PS? 

Také rozhodnutia má v kompetencii hnutie. Isté je, že chcem tomu projektu venovať ďalšiu energiu, lebo aj vývoj po voľbách nám ukazuje, že podobný projekt ako PS je na slovenskej politickej scéne potrebný.

Čo bolo vlani na jeseň primárnym dôvodom vášho návratu do Košíc? 

Zažil som sedem intenzívnych rokov v Bratislave, ktoré boli spojené s kolobehom volieb a politiky. Po voľbách 2020 som cítil, že som na pokraji fyzických aj mentálnych síl a potreboval som zmeniť prostredie. Presunúť sa niekam, kde je pokojnejšie, kde je možnosť sústrediť sa aj sám na seba, oddýchnuť si.

Keby PS uspelo vo voľbách a stali by ste sa poslancom, ten pocit vyhorenia by neprišiel?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Košice

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie