Denník N

Rozprávková kniha o sexuálnych menšinách, pre ktorú orbánovci zmenili aj ústavu, vychádza aj na Slovensku. Aj so štátnou podporou

Protest za práva sexuálnych menšín v júni v Budapešti. Foto - TASR/AP
Protest za práva sexuálnych menšín v júni v Budapešti. Foto – TASR/AP

Knihu, ktorá spracúva známe rozprávky z pohľadu menšín, v Maďarsku verejne zničila extrémistická politička a Orbánova vláda pre ňu novelizovala aj ústavu. Slovenský preklad má byť onedlho dostupný v kníhkupectvách.

Na jeseň minulého roka sa stala hlavnou témou maďarskej politiky netradičná rozprávková kniha. Poslankyňa extrémistickej strany Mi Hazánk (Naša vlasť) ju na tlačovke skartovala a povedala, že sa nebudú prizerať, ako „deti vystavujú homosexuálnej propagande tak, že abnormálnu životnú formu vpašujú do rozprávkových kníh“.

Po rituálnom zničení knihy nasledovali protesty proti extrémizmu na jednej strane a protesty proti knihe na druhej strane.

Do diskusie sa zapojil aj premiér Viktor Orbán.

Vo svojom pravidelnom prejave vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió povedal, že Maďari sú tolerantní voči homosexuálom, ale existuje hranica, ktorá sa nesmie prekročiť. „Ak by som to mal zhrnúť do jednej vety: dajte pokoj našim deťom,“ uzavrel Orbán.

V nadväznosti na Orbánovo vyjadrenie doplnila vládna väčšina do ústavy ustanovenie o tom, že „otec je muž a matka žena“, zmenili pravidlá adopcie, aby mohli adoptovať iba manželia, a do ústavy doplnili vetu, že deti majú právo na identitu zodpovedajúcu svojmu pôvodnému rodu a výchova detí sa má zakladať na hodnotách kresťanskej kultúry.

Po týchto zmenách presadil vládny Fidesz zákon, v ktorom spája pedofíliu s homosexualitou a zakazuje zobrazovanie a propagáciu homosexuality a zmeny pohlavia pre maloleté deti.

Viktor Orbán v štúdiu verejnoprávneho rozhlasu Kossuth Rádió. Foto – FB Viktora Orbána

Preklady do šiestich jazykov

Detská kniha, ktorou sa všetko začalo, obsahuje sedemnásť rozprávok, ktoré sú prepracovanými verziami známych príbehov. Kniha je zameraná na výchovu k tolerancii rôznych foriem menšín a marginalizovaných skupín, medzi nimi aj sexuálnych menšín.

Medzi jej autormi sú viacerí poprední predstavitelia súčasnej maďarskej literatúry, okrem iných aj básnik a literárny teoretik Zoltán Csehy z Dunajskej Stredy, ktorý pôsobí na Univerzite Komenského v Bratislave.

Lesbický spolok Labrisz, ktorý vydal knihu v Maďarsku, v stredu informoval, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Viktor Orbán

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie