Denník N

Šírenie koronavírusu na Slovensku sa zrýchľuje, vláda by mala rokovať o novom rozdelení okresov

Rozdelenie okresov na ďalší týždeň nie je jasné, ministerstvo zdravotníctva ho nezverejnilo. Konzílium odborníkov vyzýva politikov, aby podporili očkovanie. „Ak je k dispozícii očkovacia látka, každé úmrtie na covid-19 je zbytočné. Testovanie pred nákazou nechráni, očkovanie áno.“

Pandemická situácia na Slovensku sa mierne zhoršuje. Počet nových prípadov postupne rastie a zväčšuje sa aj reprodukčné číslo, ktoré hovorí o rýchlosti šírenia vírusu. Kým ešte minulý týždeň bolo na úrovni 1,15, teraz je 1,2 až 1,3. Vyplýva to z dát, ktoré zverejnilo ministerstvo zdravotníctva.

„Reprodukčné číslo sa už štvrtý týždeň drží nad úrovňou 1, teda počet nových prípadov rastie. Oproti minulému týždňu sa reprodukčné číslo zvýšilo, čo znamená, že sa zrýchľuje aj šírenie nákazy. Ak porovnáme situáciu s minulým rokom, počty nových denných prípadov sa nachádzajú na úrovni, na ktorej sme boli približne v polovici augusta,“ píše v komentári ministerstvo.

Úrad verejného zdravotníctva ešte v utorok potvrdil, že infekčnejší delta variant je aj u nás už dominantný. Zhoršovanie situácie na Slovensku vidieť aj na raste počtu výjazdov záchrannej služby k pacientom s covidom. Nemocnice sa zatiaľ výrazne neplnia.

V tejto chvíli nie je jasné, aká situácia je v jednotlivých okresoch. Ministerstvo zdravotníctva, ktoré doteraz každú stredu informovalo, v akom stupni covid automatu sa nachádzajú, rozdelenie okresov stále nezverejnilo.

Vo štvrtok mala preto zasadať vláda

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie