Denník N

Zakázali jej obľúbenú trať, bežala inú a získala striebro. Pravidlo o hormónoch možno opäť zmenia

Christine Mbomaová. Foto - TASR/AP
Christine Mbomaová. Foto – TASR/AP

V júni sa v Prahe konal atletický Memoriál Jozefa Odložila. A hoci podujatie nepatrí k najsledovanejším, video z behu žien na 200-metrov si po pretekoch pozrelo viac ako milión ľudí.

To, čo sa v ňom udialo, totiž vo svete šprintu nemá obdobu a jeho názov Najbláznivejší comeback v behu na 200 metrov, aký ste v živote videli, nie je prehnaný. Takto nejako sa to stalo:

Preteky sa čochvíľa začínajú. Neznáma tínedžerka Christine Mbomaová z Namíbie v Česku absolvuje svoj prvý beh v Európe.

Vo vedľajšej dráhe zakľaká do štartových blokov aj jej kamarátka a spolužiačka Beatrice Masilingiová – rovnako dôležitá postava príbehu.

Obe 18-ročné atlétky, ktoré dovtedy takmer nikto nepoznal, budú už čoskoro opäť štartovať vedľa seba. No na úplne inom fóre. V osemčlennom olympijskom finále spoločne s absolútnou svetovou špičkou.

Paradoxne, ani jedna z tínedžeriek v olympijskom behu na 200 metrov nechcela bežať a na štarte sú tak trochu proti svojej vôli. Medaila, ktorú neskôr získajú, však všetko vynahradí.

Vráťme sa však späť do júnovej Prahy na štart ženskej 200-vky.

Zaznie výstrel a šprintérky vyrazia do zákruty. Všetky až na Christine Mbomaovú. Mladá atlétka pri vybehnutí z blokov stratí koordináciu, beží v predklone a obava, či nespadne, je na mieste. Napokon to ustojí, no kým sa narovná, na súperky stráca niekoľko krokov.

Ďalšie metre ukazujú, že s behom v zákrute nemá veľa skúsenosti a jej strata na čelo sa prehlbuje. Zmení sa to až v cieľovej rovinke, keď Christine konečne začne naplno šprintovať.

Aj keď už stráca niekoľko metrov, neuveriteľne pridá a napriek nedokonalej bežeckej technike všetky súperky predbehne a preteky vyhrá. Jej krajanka skončí tretia a atletický svet spozornie.

Tým sa však príbeh len začína.

Výhra o 30 metrov

Jeho gradácia prichádza o desať dní neskôr, keď sa Mbomaová predstaví na pretekoch v Poľsku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Atletika

OH Tokio 2021

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie