Denník N

Guardiola už dávno nehľadá Xaviho s Iniestom. Jeho najdrahší nákup Grealish prinesie genialitu aj taktický problém

Jack Grealish oslavuje gól do siete West Hamu United. Foto - archív TASR
Jack Grealish oslavuje gól do siete West Hamu United. Foto – archív TASR

Pred dvoma rokmi hral v druhej lige, teraz sa stal najdrahším Angličanom v histórii.

Jack Grealish (26) prestúpil z Aston Villy do Manchestru City za 100 miliónov libier.  Žiadny anglický tím v histórii nezaplatil za novú posilu viac.

Grealishov transfer je ďalším dôkazom toho, ako pandémia zasiahla Premier League menej ako iné súťaže. Zatiaľ čo Barcelona či Real Madrid musia šetriť, City kúpilo Grealisha a možno ešte kúpi Harryho Kana, ktorý podľa viacerých zdrojov chce odísť z Tottenhamu. City sa zároveň spomína ako možná destinácia Lionela Messiho, ktorý podľa vyhlásenia klubu zo štvrtka končí v Barcelone.

Fanúšikovia Aston Villy sú však smutní. Prišli o svoju najväčšiu ikonu. Chlapca, ktorý do klubovej akadémie prišiel pred takmer dvadsiatimi rokmi a nikde inde nehral.

Grealish priviedol Aston Villu naspäť do Premier League, nosil kapitánsku pásku a stal sa jedným z najnebezpečnejších hráčov v lige.

Teraz však prichádza do oveľa ambicióznejšieho klubu. City pod vedením Pepa Guardiolu v minulej sezóne vyhralo ligu s 12-bodovým náskokom. Od Grealisha sa očakáva, že posunie City na ešte vyššiu úroveň: tou je víťazstvo v Lige majstrov. Pritom ešte nikdy nehral nielen v tejto súťaži, ale dokonca ani v Európskej lige. Grealish síce už dnes je miláčikom fanúšikov v Anglicku, ale cesta na vrchol mu trvala dlho. Skúsenosti musel najskôr získať v tretej lige.

Manažér City Pep Guardiola si ho vyhliadol dávno, o Grealishovej obrovskej kvalite verejne rozprával už na jeseň 2019. Typologicky pritom nepripomína Xaviho Hernándeza či Andrésa Iniestu, ktorých médiá často opisovali ako Guardiolových „modelových“ záložníkov.

Na ihrisku vyzerá úplne inak. Nespolieha sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie