Denník N

Experti a ministerstvo navrhujú zvýhodniť podniky otvorené iba pre očkovaných, v koalícii môže byť o to spor

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Aktualizované o 15.31. Návrh nového covid automatu hovorí, že miernejšie pravidlá majú mať okresy, ktoré majú zaočkovaných viac ako 65 percent ľudí vo veku nad 50 rokov. Už by nemal byť celoslovenský lockdown a podniky a organizátori akcií by mali miernejšie pravidlá, keby boli len pre zaočkovaných.

Koronavírus sa na Slovensku šíri opäť rýchlejšie, no je tu zásadná zmena oproti vlaňajšiemu koncu leta – zaočkovaných je viac ako 40 percent populácie. Zároveň tu je infekčnejší delta variant.

Ministerstvo zdravotníctva a experti dali po dlhých prípravách dokopy nové pravidlá covid automatu, ktoré to už majú zohľadňovať a majú byť prispôsobené aj tomu, ako majú okresy zaočkované seniorov.

Podniky majú navyše dostať možnosť vybrať si, že budú otvorené len pre očkovaných – a tak by mali menej prísne pravidlá.

Opäť hrozia koaličné spory o očkovaných

Zmeny ešte musí schváliť vláda – v koalícii už boli problémy presadiť výhody pre zaočkovaných, koalícia musela v júli ustúpiť Sme rodina, aby neočkovaní mohli chodiť bez testov do vybraných obchodov a dostali antigénové testy v práci a školách zadarmo.

V utorok večer o 17. hodine by mala zasadať vláda, ktorá má rozhodovať o novom covid automate. Oproti návrhu odborníkov sa tak automat môže ešte meniť.

Koalícia nie je pri jeho znení jednotná.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie