Denník N

OH, 14. deň: Tóth nekončí ako Kuzminová, ale potvrdil, že je poctivec. Víťaz ho šokoval

Matej Tóth počas olympijských pretekov, v pozadí Michal Morvay. Foto - TASR/Martin Baumann
Matej Tóth počas olympijských pretekov, v pozadí Michal Morvay. Foto – TASR/Martin Baumann

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

najúspešnejší slovenský atlét v ére samostatnosti Matej Tóth má za sebou svoje posledné preteky. Na olympiáde sa nerozlúčil medailou, no potvrdil povesť poctivca, ktorý sa vždy chce s čistým svedomím komukoľvek pozrieť do očí.

Spolu s Tóthom sa skončila aj éra chodeckej päťdesiatky, ktorú uzavrelo nečakané víťazstvo Poliaka Dawida Tomalu. Olympijský limit pritom splnil až v marci v Dudinciach, kde skončil piaty.

K olympijskému zlatu sa priblížila aj americká golfistka Nelly Kordová, ktorá je súčasťou mimoriadne úspešnej športovej rodiny s českými rodičmi.

Historicky najlepšiu olympiádu prežíva nová vytrvalecká veľmoc Uganda, a to predovšetkým vďaka Joshuovi Cheptegeiovi. Milovník literatúry, ktorý sa zasadzuje za zrušenie ženskej obriezky, získal v behu na 5-tisíc metrov svoje prvé olympijské zlato.

Medzinárodný olympijský výbor pritlačil na Bielorusko a z olympijskej dediny vyhostil dvoch trénerov, ktorí z nej predtým na príkaz „z vyšších miest“ chceli vyhostiť šprintérku Kryscinu Cimanovskú.

Slovensko bude už v sobotu skoro ráno vedieť, či z Tokia odíde s troma alebo štyrmi medailami.

Olympijský súhrn prinášame po každom súťažnom dni. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast a posielame ho aj e-mailom vo forme newslettra.


1. Koniec Tótha aj jeho disciplíny

Matej Tóth má za sebou posledné preteky kariéry a nedopadli podľa jeho predstáv. Hoci v Sappore na päťdesiatke obhajoval olympijské zlato z Ria a cítil dobrú formu, vo vyjadreniach bol radšej opatrný.

„Teoreticky môžem opäť vyhrať, ale môže sa stať, že predvediem dobrý výkon a skončím bez medaily. V hre je aj najhoršia možnosť: nesadne mi deň a vtedy môže byť päťdesiatka v ťažkých podmienkach veľmi náročná,“ vravel pre web Slovenského atletického zväzu.

Pre Tótha napokon nastal druhý a čiastočne možno aj tretí scenár. V pretekoch, ktoré boli poslednou päťdesiatkou na vrcholných podujatiach, prišiel do cieľa na 14. mieste.

„Aj dnešok mi sadol, ale toto bolo moje maximum,“ povedal po pretekoch pre TASR. Dlho sa pritom zdalo, že Tóth bude môcť aj v Sappore bojovať o najvyššie priečky.

Vývoj pretekov sa totiž dosť podobal na jeho víťaznú päťdesiatku z Ria.

Podobne ako vtedy, aj teraz hneď v úvode

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Atletika

Iné podcasty Denníka N

Matej Tóth

OH Tokio 2021

Olympijský súhrn

Športové podcasty Denníka N

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie