Denník N

Príbeh bojnických slonov: ako siroty ich predali do Európy, dlho žili na ploche menšej ako byt, teraz konečne majú nový pavilón

Jediné slony žijúce na Slovensku pochádzajú z voľnej prírody. V Bojniciach žijú od roku 1984. Foto N - Tomáš Hrivňák
Jediné slony žijúce na Slovensku pochádzajú z voľnej prírody. V Bojniciach žijú od roku 1984. Foto N – Tomáš Hrivňák

Tento text je súčasťou regionálneho projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Prievidzi a okolí.

V roku 1983 bolo v Zimbabwe také extrémne sucho, že slony od hladu decimovali úrodu aj všetku vegetáciu. Ak by vláda nezakročila, zahynuli by ľudia aj množstvo zvierat. Bolo treba znižovať počty slonov. Lovci teda vyrazili na misiu, výsledkom ktorej boli stovky zastrelených afrických slonov.

Niekoľko mláďat, ktoré už boli sebestačné, však ušetrili. Boli medzi nimi dvojročné slonice Maja a Gula.

Prebral si ich holandský obchodník so zvieratami Van den Brink. Priviezol ich do karantény v poľskom Vroclave. V betónovej jame tam jeden rok čakali, kým sa dostanú do svojho nového trvalého domova, do bojnickej zoo.

Dva slovenské slony

Teraz už žijú v Národnej zoologickej záhrade Bojnice a sú to jediné dva slony na Slovensku. O ich zaradení do portfólia exotických zvierat rozhodol začiatkom 80. rokov vtedajší šéf zoo Pavel Mihalík, nápad dostal počas svojej služobnej cesty v Indii. Návšteva bola úspešná, riaditeľ priletel do Československa s prísľubom ázijských slonov, ktoré sú menšie ako tie africké. Lenže z dohody napokon zišlo, pretože ázijské slony začali práve v tom čase čeliť hrozbe vyhynutia, ktorá trvá doteraz – vo voľnej prírode ich žije menej ako 50-tisíc.

Namiesto ázijských slonov však dokázali Bojnice získať dve samice slona afrického.

Keď Maju a Gulu priviezli do hornonitrianskej zoo, boli neovládateľné a útočné. Skoro štyri mesiace strávili v karanténnej miestnosti, ktorú narýchlo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Prievidzi

Slovensko

Teraz najčítanejšie