Denník N

Nemcom 12 gólov, Američanom päť, Fínom šesť. Mimoriadne silný ročník, hovorí Lašák

Peter Repčík proti USA U18. Foto – TASR/Lukáš Grinaj
Peter Repčík proti USA U18. Foto – TASR/Lukáš Grinaj

Hokejisti do 18 rokov postúpili do finále Hlinka Gretzky Cupu, v piatkovom semifinále zdolali Fínov 6:2.

August doteraz nepatril k typickým hokejovým mesiacom, po tomto roku to však môže byť inak.

Popri rozbehnutej olympiáde a predkolách európskych futbalových súťaží totiž slovenských športových fanúšikov v posledných dňoch zaujala hokejová reprezentácia do 18 rokov, ktorá na turnaji Hlinka Gretzky Cup v Piešťanoch predvádzala nevídané výkony spojené s víťazstvami, na ktoré sa dlho čakalo.

Hráči do 18 rokov vedení kapitánom Šimonom Nemcom či útočníkom Jurajom Slafkovským, ktorí si zahrali aj na nedávnych MS v Lotyšsku, vyhrali všetky tri skupinové zápasy a do semifinále postúpili so skóre 21:7. V ňom zdolali Fínov 6:2. Finále budú hrať v sobotu o 17.00 proti Rusku.

Popri triumfe 4:3 nad silným výberom Švédska porazili USA 5:2 a Nemecko pokorili 12:2. Na mládežníckom turnaji, ktorý každý rok striedavo usporadúva Slovensko spolu s Českom a Kanada, sú pritom dvojciferné výsledky skôr výnimkou.

12 gólov v jednom zápase strelilo naposledy Švédsko v roku 2013. Jeho súperom v zápase o 7. miesto, ktorý vyhralo 12:0, bolo Slovensko, ktoré na turnaji skončilo posledné.

V tom čase to nikoho neprekvapovalo. Najlepší výsledok Slovákov na tomto letnom turnaji, ktorý v rozličnej podobe funguje od roku 1991, sú dve tretie miesta z konca 90. rokov. Vtedy sa však ešte mini-šampionát odohrával v celkom inom formáte.

„Posledné roky končilo Slovensko na tomto turnaji pravidelne s jednou alebo so žiadnou výhrou a umiestňovalo sa na posledných miestach,“ hovorí pre Denník N Jakub Homoľa, ktorý v minulosti založil špecializovaný web SlovakProspects.com a roky sleduje mládežnícky hokej na Slovensku. Pracoval aj pre Slovenský zväz ľadového hokeja.

Od roku 2009 do roku 2016 ťahal slovenský tím sériu takmer 30 prehier na turnaji. „Väčšinou sme porážali iba Švajčiarsko a málokedy sa nám podarilo zdolať silnejšie družstvo. Naposledy sme súpera z top 6 porazili v roku 2009, keď sme zdolali Fínsko 7:3,“ dopĺňa Homoľa.

Prestížny turnaj

Triumfy nad silnými mužstvami prišli až teraz. Podľa Homoľu boli zaslúžené, keďže odzrkadľovali dianie na ľade.

„Proti USA a Nemecku sme boli lepší. So Švédskom to bol vyrovnaný zápas, v ktorom sme však Švédov dokázali v určitých fázach zavrieť. Nepamätám si, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Hokejová extraliga

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie