Denník N

Úradníčka, ktorú Matovič kritizoval za status o neočkovaných: Opakovane napáda odborníkov. Vytvára to kultúru strachu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Zuzana Vargová už vyše roka pracuje na ministerstve zdravotníctva. Pred týždňom zverejnila na svojom Facebooku status, v ktorom napísala, že kto sa neočkuje, je „tupelo“. Za tento status ju kritizoval minister financií a žiadal, aby ju minister zdravotníctva vyhodil.

Riaditeľka odboru tvorby strategických zámerov na ministerstve zdravotníctva Zuzana Vargová je ďalšia úradníčka, ktorú ostro kritizuje minister financií a bývalý premiér Igor Matovič. Vargová má na starosti prípravu reforiem. Matovič ju na svojom Facebooku napadol za jej status, v ktorom napísala: „Buď si tupelo a neočkuješ sa, alebo nie si tupelo a očkuješ sa.“

Minister financií reagoval, že verí, že minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský zariadi, „aby toto Tupelo viac nerobilo hanbu štátnej službe a pôjde kade ľahšie svinským krokom“.

Vargová vzápätí oznámila, že z ministerstva síce odchádza, ale dôvodom je štúdium na Oxforde. V rozhovore hovorí o tom:

  • aký jazyk by sa mal vo verejnej debate používať;
  • či vidí svoju budúcnosť v politike;
  • a aj či bolo niekedy na ministerstve témou, že je členkou Spolu.

Vo štvrtok minister financií Igor Matovič napísal status, kde vás kritizoval za vaše vyjadrenia. Aké máte momentálne reakcie? Píšu vám ľudia podporné alebo, naopak, kritické správy?

Dostávam prevažne pozitívne reakcie od ľudí, ktorých poznám. Ale, samozrejme, spustilo to aj vlnu internetového obťažovania – takéto správy chodia nielen mne, ale aj mojim blízkym. Ide skôr o grobianstvo, ktoré sa nedá brať úplne vážne.

Sú to jednotlivci alebo väčšia skupina ľudí?

Sú to jednotlivci. Vypla som možnosť komentovať pod statusmi ľuďom, ktorí ma na Facebooku nepoznajú. Tak sa to podľa mňa celé začalo a tak sa aj dostal môj status do pozornosti Igora Matoviča. Zverejnila som ho cez víkend, potom tam prišli ľudia, ktorých som nepoznala a ani sa typologicky nepodobajú na priateľov mojich priateľov.

Začalo sa to tam nabaľovať a následne prišiel status Igora Matoviča. Videla som aj reakciu na Facebooku, kde v jednej skupine vyzývali na skutočné násilie, zdieľali nielen príspevok s vulgarizmami voči mne, ale už sa to týkalo aj blízkych, lustrovali môj Facebook a snažili sa útočiť na čokoľvek, čo nebolo skryté.

Podľa vás minister prišiel takto na váš status, nebolo to o nejakej predchádzajúcej komunikácii medzi vami?

Medzi nami nebola interakcia. Raz sme sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie