Denník N

Žilinka proti špeciálnej prokuratúre: Kysela odmietol vymenovať za zástupcu

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Kysel. Foto N – Vladimír Šimíček
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Kysel. Foto N – Vladimír Šimíček

Generálny prokurátor oznámil Petrovi Kyselovi, ktorý dozoruje kauzu Pčolinský, že ho nevymenuje za zástupcu, a podal naňho druhý disciplinárny návrh. Ten prvý disciplinárna komisia odmietla. 23 prokurátorov sa Kysela zastalo a Žilinkovi napísali list.

Prokurátor Peter Kysel, ktorý kandidoval za špeciálneho prokurátora, nebude zástupcom špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Generálny prokurátor Maroš Žilinka mu koncom minulého týždňa oznámil, že ho do tejto funkcie nevymenuje, a to napriek tomu, že Kysel vyhral výberové konanie a jednohlasne ho schválila aj rada prokurátorov.

Žilinka toto svoje rozhodnutie nevysvetlil. „K vašej otázke sa nebudeme vyjadrovať, pretože personálne veci nebudeme riešiť cez médiá,“ povedala ešte minulý týždeň v utorok Denníku N hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.

Žilinka zároveň podal na Kysela už druhý disciplinárny návrh. Týka sa prieťahov v konaní v kauze bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského, ktorú Kysel dozoruje.

Žilinkovi dopomohol do funkcie generálneho prokurátora Pčolinského brat a poslanec Peter Pčolinský. Žilinka to priznal pred voľbou generálneho prokurátora, keď mal problém zohnať niekoho, kto by ho do funkcie navrhol.

Na otázku, komu vtedy zavolal, povedal: „Petrovi Pčolinskému zo Sme rodina, s ktorým sa poznáme už dlho, obaja sme východniari. Pán poslanec mi oznámil, že pani poslankyňa Hajšelová by ma ako členka ústavnoprávneho výboru navrhla. Som jej vďačný za to, že našla tú odvahu a urobila to.“

Hoci sa Žilinka vzhľadom na možný konflikt záujmov z rozhodovania v kauze Pčolinský vylúčil, zo zákona má právo podať disciplinárny návrh.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Slovensko

Teraz najčítanejšie