Denník N

Arogancia a cynizmus premiešané s hlúposťou

Druhý najvyšší ústavný činiteľ štátu si zrejme neuvedomuje, aké absurdné prirovnanie použil, keď nezaočkovaných prirovnal k prenasledovaným židom.

Autor je historik

Z antiky poznáme viacero úsloví, ktoré platia dodnes. Patrí k nim aj výrok Si tacuisses, philosophus mansisses – voľne preložené: Ak by si mlčal, zostal by si filozofom. Pri sledovaní prejavov našich politikov sa často potvrdzuje platnosť tohto bonmotu. Autori najrôznejších nezmyslov by mali radšej mlčať, aby sa nezosmiešňovali, než sa vyjadrovať k veciam, ktorým nerozumejú, a ešte sa pritom odvolávajú na dejiny.

Často to vidno aj pri ich súčasnom komentovaní pandémie a jej dôsledkov. Dobrý je pre nich každý, aj ten najcynickejší hlúpy výrok, len aby sa zviditeľnili a presadzovali svoje sebecké politické ciele. Je na to dostatok dôkazov v radoch súčasnej opozície i koalície.

Prednedávnom upútalo na seba pozornosť vyjadrenie predsedu Národnej rady SR, ktorý sa znova blysol, keď údajne obhajoval základné práva nezaočkovaných občanov. Vraj v záujme ich ochrany pred hroziacou diskrimináciou. Škoda, že nespomenul aj ich egoizmus a bezohľadnosť voči iným ľuďom. Dokonca ich prirovnal k židom, ktorí boli v čase vojnovej Slovenskej republiky označení žltými hviezdami.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Komentáre

Teraz najčítanejšie