Denník N

Makó vlastne tvrdí, že kto za Fica nekradol, okrádal vlastnú rodinu

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Korunný svedok korupčných káuz hovorí príliš veľa a príliš konkrétne, aby sedela verzia o politických procesoch.

Ľudovít Makó nám dal rozhovor. Nerozprávali sme sa s ním preto, lebo ho považujeme za hrdinu. Nie je ním. Svedectvo tohto človeka je dôležité, pretože ide o osobu, ktorá z korupcie okrem seba usvedčuje celý zástup kľúčových predstaviteľov štátu. Je preto na nezaplatenie skúsiť mu nazrieť do hlavy.

Nevieme s istotou, koľko z toho, čo Makó v rozhovore povedal, je pravda. Netušíme ani, koľko si pred nami, ale najmä pred políciou nechal pre seba. Nedá sa vylúčiť, že úplne všetko vyšetrovateľom nepriznal. Hoci, ako sám povedal, uvedomuje si, čo by to v prípade odhalenia pre neho znamenalo. Okrem toho si iba hmlisto môžeme predstavovať, čo vôbec prezradil policajtom. Určite však rádovo viac, ako mohol vyrozprávať novinárom predtým, ako sa uzavrú prípady, v ktorých svedčí.

Lenže už iba to, čo povedal Monike Tódovej, je natoľko komplexné, že výsledok ešte viac vyvracia Ficom šírený príbeh o zorchestrovaných kajúcnikoch, ktorí pod dohľadom nečestných policajtov a prokurátorov dostávajú za mreže nevinných ľudí.

Makó totiž vypovedá tak veľa a ide do takej hĺbky (dokonca aj v rámci obmedzených možností žánru, akým je novinový rozhovor), že neexistuje možnosť, aby sa skôr či neskôr neprezradil omylom alebo chybou v reťazi klamstiev, keby si všetko vymýšľal. Najneskôr pred súdom by to muselo prasknúť.

Rovnako ako by muselo prasknúť, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ľudovít Makó

Robert Fico

Komentáre

Teraz najčítanejšie