Denník N

OH, 16. deň: Peniaze mám v banke, ja chcem žiť jednoducho. Ako sa Kipchoge stal najlepším maratóncom

Eliud Kipchoge oslavuje obhajobu olympijského zlata. Foto - TASR/AP
Eliud Kipchoge oslavuje obhajobu olympijského zlata. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

olympijské hry uzavrel záverečný deň, počas ktorého pútal najväčšiu pozornosť maratón mužov. Vyhral ho favorizovaný Keňan Eliud Kipchoge, ktorý potvrdil, že je zrejme najlepším maratóncom histórie.

Olympijské zlato obhájil len ako tretí maratónec v histórii. K rozhodujúcemu útoku ho vyprovokoval Američan Galen Rupp, keď ho nechcel vystriedať na čele vedúcej skupiny. Kipchoge následne nastúpil a súperi ho už nevideli.

Kipchoge je v Keni športovou ikonou a zarobil si milióny, no k úspechom mu celý život pomáha tá istá rutina, ktorou sú asketické tréningové kempy v dedinke Kaptagat. Obhajobu olympijského zlata považuje za naplnenie svojho odkazu.

Náš záverečný súhrn sa venuje nielen olympijským pretekom v Sappore, ale aj Kipchogeho výnimočnej športovej kariére.

Olympijský súhrn sme vám prinášali po každom súťažnom dni. Vypočuť ste si ho mohli aj ako podcast a posielali sme ho aj e-mailom vo forme newslettra.


1. Odkaz Eliuda Kipchogeho

Už ako dieťa dvakrát denne prebehol vzdialenosť 3,2 kilometra, ktorá delila jeho domov od školy, a v mladosti na bicykli prekonával 40 kilometrov, aby si privyrobil rozvozom a predajom mlieka z jeho rodinnej farmy.

Vytrvalosť sprevádzala Eliuda Kipchogeho odmalička, hoci on sám si to neuvedomoval. „Človek ani nevie, že behá, ak je to nevyhnutné,“ opisoval svoje detstvo v rozhovore pre BBC.

Kipchogeho život sa výrazne zmenil, keď mal osemnásť a bežecký tréner Patrick Sang mu navrhol tréningový plán na desať dní. Kipchoge si ho zapísal na ruku, ponáhľal sa domov a prepísal plán na papier.

V nedeľu sa stal Keňan druhý raz po sebe olympijským víťazom v maratóne a opäť potvrdil, že na najdlhšej olympijskej bežeckej trati je najlepším v histórii. V 36 rokoch obhájil zlato len ako tretí vytrvalec v dejinách.

Kipchoge pritom celý život kopíruje tú istú rutinu: kľúčové tréningové kilometre beháva v okolí horskej dedinky Kaptagat (nadmorská výška viac ako 2400 metrov nad morom) v kempe, ktorý v roku 2002 založil práve Patrick Sang. Ten je dodnes Kipchogeho trénerom.

Keňana v kempe navštívilo v uplynulých rokoch viacero reportérov, na ktorých urobila dojem jednoduchosť Kipchogeho života. Ben Bloom z denníka The Telegraph ho vo svojej reportáži nazval „superhviezdou, ktorú obišla sláva“.

Kukuričná kaša a pätnásť zošitov

Jediným Kipchogeho privilégiom v kempe je totiž vlastná

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

OH Tokio 2021

Olympijský súhrn

Športové podcasty Denníka N

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie