Denník N

Lekár Sabaka: Slovensko je krajina, kde názory rekordného množstva ľudí ovplyvňujú dezinformácie (+ podcast, video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Proti covidu nebudeme musieť očkovať každého pol roka, hovorí lekár Peter Sabaka.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Lekár Peter Sabaka je aktívny na sociálnych sieťach a je aj tvárou očkovacej kampane. Na tých, ktorí sa neočkujú, sa nehnevá, ale hnevá sa na ľudí, ktorí vedia, že očkovanie je cesta, no ostatných od neho odhovárajú preto, aby z toho niečo získali.

V rozhovore hovorí:

  • na akú tretiu vlnu sa pripravuje,
  • ako bude vyzerať život s covidom,
  • či budú na jeseň najviac ohrozené deti,
  • ale aj o tom, či majú ešte lekári dosť síl na ďalšiu vlnu.

Situácia na Slovensku sa posledné týždne mierne zhoršuje, pribúdajú infikovaní, prejavuje sa to už aj u vás na klinike?

Zatiaľ nie. Nástup tretej vlny kopíruje nástup druhej. Najprv sú nakazení najmä mladí ľudia, lebo majú viac sociálnych kontaktov a vracajú sa z dovoleniek. Do tej staršej generácie, ktorá je rizikovejšia, sa to zatiaľ nedostalo alebo sa to dostalo veľmi málo. Preto ešte nevidíme väčší nárast v nemocniciach.

Stretávame sa aj s pacientmi v ťažkom stave, väčšinou ide napríklad o nezaočkovanú rodinu, ktorá išla do zahraničia, nakazila sa delta variantom, prišla na Slovensko, kde nakazila svojho neočkovaného starkého. Ten potom skončil v nemocnici. Väčšinou je to takýto model.

Vyzerá delta variant v nemocnici inak ako alfa alebo pôvodný vírus?

Nie, zatiaľ vyzerá všetko rovnako.

Na akú tretiu vlnu sa pripravujete?

Je veľmi ťažké predpovedať, na čo sa máme pripraviť, lebo nevieme, ako sme na tom s imunitou v populácii. Preto nevieme, čo máme čakať. Slovensko je veľmi špecifické a iné v porovnaní s inými krajinami, ktoré momentálne zažívajú delta variant. V Španielsku a Portugalsku už incidencia nových prípadov klesá, tretiu vlnu už mali.

Ťažko povedať, čím to je, možno vysokou mierou zaočkovanosti a premorenia mladých nezaočkovaných. Je to zrejme vyvolané aj tým, že sú zavreté školy a v lete je menej udalostí v interiéroch, kde by sa nákaza mohla šíriť rýchlejšie. Napriek tomu, že mali pomerne silnú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    V redakcii

    • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
    • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
    • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
    • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie