Denník N

Nie je čas na výhovorky. Zem sa do roku 2040 podľa každého scenára oteplí o 1,5 stupňa, tvrdí správa panelu OSN

Umelecká vizualizácia tvorí titulku správy. Zdroj - IPCC
Umelecká vizualizácia tvorí titulku správy. Zdroj – IPCC

Niet pochýb, že ľudská činnosť je primárnym dôvodom otepľovania planéty, vraví dlhoočakávaná správa Medzivládneho panelu pre klimatickú zmenu. Záplavy či vlny horúčav môžu byť častejšie, no v niečom je aj optimistická.

Načasovanie mohlo byť sotva aktuálnejšie. Grécko po najsilnejšej vlne horúčav za 34 rokov bojuje s rozsiahlymi požiarmi, tie sužujú aj Turecko či Sibír. Rekordné teploty hlásila nedávno Kanada.

Záplavy spôsobené výdatnými zrážkami zasiahli v júli Nemecko aj Čínu.

Vedci teraz hovoria, že tieto katastrofy sa budú opakovať častejšie a budú intenzívnejšie.

V pondelok Medzivládny panel pre klimatickú zmenu (IPCC) predstavil prvú časť šiestej správy.

Ide o zhodnotenie vedeckých poznatkov o klimatickej zmene z dostupných štúdií, podobnú správu naposledy priniesli v roku 2013. Prvá časť sa venuje fyzike tohto javu.

Nesporne ľudský vplyv

Dlhoočakávaná správa hovorí, že planéta sa otepľuje najrýchlejšie minimálne za posledných dvetisíc rokov. A nie je pochýb, že je to z dôvodu ľudskej činnosti. Správy predtým použili trochu slabšie slová.

„Je nesporné, že ľudský vplyv otepľuje atmosféru, oceány a zem. Dejú sa rozsiahle a rýchle zmeny v atmosfére, oceánoch, kryosfére a biosfére,“ píše sa v správe.

Celkovo je pod ňou podpísaných 234 autorov zo 65 krajín, ktorí vychádzali zo 14-tisíc vedeckých prác.

Vývoj globálnej teploty do roku 1 do 2020 a od roku 1850 do roku 2020 (zelenou, ako by sa vyvíjala bez vplyvu človeka). Zdroj – IPCC

Správa tvrdí, že koncentrácia oxidu uhličitého v atmosfére, ktorý je hlavným skleníkovým plynom zohrievajúcim Zem, je najvyššia za minimálne posledné dva milióny rokov.

Koncentrácia metánu v atmosfére je rekordná za aspoň 800-tisíc rokov.

Vzťah medzi nárastom koncentrácie CO2 a globálnej teploty je takmer lineárny. „Je to fyzika,“ povedala francúzska klimatologička Valérie Masson-Delmotte na tlačovej konferencii.

Vzťah medzi kumulatívnym množstvom emisií CO2 od roku 1850 a nárastom tepoty je lineárny. Zdroj – IPCC

Päť scenárov

Panel modeluje päť scenárov, ako sa bude teplota na planéte vyvíjať v 21. storočí. Tie závisia od toho, koľko skleníkových plynov budeme ako ľudstvo do ovzdušia naďalej vypúšťať. Momentálne je to asi 35 gigaton (miliárd ton) oxidu uhličitého ročne.

V ostatnej dekáde bola globálna teplota v priemere o 1,09 stupňa Celzia vyššia ako v rokoch 1850 až 1900. Ostatných päť rokov bolo pritom najteplejších v dejinách meraní.

Podľa panelu už je takmer isté, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie