Denník N

Dumky dovolenkové

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Pre unudený mozog je morská pláž dokonalý priestor na miliardu pozorovaní a zovšeobecňovaní.

Kde v evolúcii naše mozgy prijali tézu, že potrebujeme dovolenku? A že oddych má prebiehať práve tak, že vezmeme svoje telesné schránky, zatvoríme ich do kovovej krabice, vyklepeme niekoľko hodín na diaľnici (alebo v turbulenciách lietadla), vypustíme na inom mieste, napríklad takom, kde je veľa vody, a až potom sa začne oná potrebná regenerácia po mesiace trvajúcom strádaní?

Netuším, ale aj ja som tak naprogramovaný. A na dovolenke sme neboli dlho.

Takže som pred piatimi dňami poslušne rodinu dotrepal k moru a teraz nad Karlovačkom sedím v jedinej reštaurácii v dedine Vlašići na ostrove Pag a píšem tieto riadky.

Tento stĺpček je vlastne jediná činnosť, ktorú posledné dni vyvíjam. Ak nerátam jedlo a starostlivosť o dvojročné dieťa, čo zase vyplní všetky chvíle dokonalejšie než „to do“ list.

Pre unudený mozog je to dokonalý priestor na miliardu pozorovaní a zovšeobecňovaní. Tu je z deky niekoľko z nich:

1. Niekto by povedal aj to, že som vlastenec, ale samorasizmus mnou lomcuje vždy, keď idem do zahraničia – nechceš stretnúť Slováka, nechceš počuť slovenčinu, prekáža ti každý ako ty. S láskou znášam domácu, ktorá odmieta doplniť toaletný papier, zlé chorvátske pivo aj všadeprítomnú sladkastú jadranskú hudbu, ale Slováka vedľa na deke už nie. Nevraví sa tomu otrava vlastným jedom?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie