Denník N

Nové číslo Charlie Hebdo okamžite vypredali, redakcia zvýši náklad

FOTO - TASR
FOTO – TASR

Aj ja som Charlie, hovorí karikatúra Mohameda na titulke satirického časopisu. Niektoré denníky kresbu prebrali, iné to odmietli. Na Slovensku príde do predaja v piatok.

Tisíce ľudí po celom svete dnes vstávali o niečo skôr ako zvyčajne. Po minulotýždňovom útoku na parížsku redakciu dnes vyšlo nové vydanie francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo. A na svojej titulke má opäť proroka Mohameda.

„Všetko je odpustené. Je suis Charlie,“ naznačuje karikatúra Mohameda na titulnej strane časopisu Charlie Hebdo.

Za normálnych okolností sa magazín tlačí v 60-tisícovom náklade, no len počas dnešného dňa si ľudia kúpili desaťnásobne viac výtlačkov. Pre obrovský záujem budú na predaj až tri milióny kusov satirického časopisu.

„Bolo to veľmi zaujímavé. Prvé stánky sa otvárajú ráno o 6.45 a už o siedmej viaceré z nich časopis nemali. Keď som asi so sto ďalšími ľuďmi čakala pred jedným z novinových stánkov, prišiel majiteľ a opýtal sa, či si nás môže odfotiť, lebo toľko ľudí ešte pred obchodom nemal,“ napísala Denníku N Lucia Busquet, ktorá žije v prímorskom meste Antibes.

https://www.facebook.com/video.php?v=10153014802147905&pnref=story

Podľa denníka Financial Times sa vedenie časopisu rozhodlo vytlačiť ďalšie dva milióny kusov magazínu. Celkový náklad tak bude päť miliónov výtlačkov.

Predávať sa bude v 25 krajinách sveta a vyjde v 16 rôznych jazykoch. Na Slovensku by ste si časopis mohli kúpiť už v piatok, predávať sa však zrejme bude len v Bratislave a presný počet kusov ešte nie je známy.

„Stále rokujeme s našim partnerom vo Francúzsku,“ povedala pre Denník N Kristína Dudáková z distribučnej siete Interpress.

Aj najnovšie číslo Charlie Hebdo vyvolalo búrlivé diskusie. Niektoré západné noviny prebrali titulku časopisu do svojich vydaní, aby tak vyjadrili solidaritu so zavraždenými karikaturistami. Iné to však po zvážení odmietli. Jedným z takýchto denníkov je aj New York Times a tento krok okamžite vyvolal debaty o slobode slova a autocenzúre.

"Nájdete v novinových stánkoch," hlásila titulka denníka Libération. FOTO - Lucia Busquet
„Nájdete v novinových stánkoch,“ hlásila titulka denníka Libération. FOTO – Lucia Busquet

Iné noviny, ako napríklad americký Washington Post či britský denník Guardian však najnovšiu karikatúru Mohameda zverejnili. Guardian však pridal upozornenie, že pre niektorých čitateľov môže byť obsah urážlivý.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok na Charlie Hebdo

Svet

Teraz najčítanejšie