Denník N

Na nový trail stačia hrable a motyka, hovorí staviteľ handlovských trailov Ľuboš Vičík

Ľuboš Vičík. Foto – Ľubomír Mäkký
Ľuboš Vičík. Foto – Ľubomír Mäkký

Ľuboš Vičík z občianskeho združenia Adrenalin Bike Team si nemyslí, že turistov a cyklistov je potrebné na tratiach oddeľovať. Neprekáža mu ani elektrobicykel na úzkom traile, nástrahy použitia „ebajkov” neskúsenými ľuďmi vidí inde.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Popularitu bicyklovania po úzkych chodníkoch, takzvaných singletrailoch, naštartoval pred rokmi projekt Bikom k Tajchom v Štiavnických vrchoch. Odvtedy pribudlo množstvo nových trailov, veľký boom nastal napríklad v Malých Karpatoch v okolí Bratislavy. Vyznávači singletrailov chodia aj do Česka na Rychlebské stezky či traily v Moravskom krase.

V posledných rokoch sa postavili ďalšie traily na hornej Nitre – Hornonitrianske stopy nad Bojnicami, Baťove traily či handlovské traily. ĽUBOŠ VIČÍK bol pri zrode handlovských trailov, ktorý datuje do roku 1999. Vtedy to bola zábavka pre pár ľudí z okolia, dnes za ním cestujú návštevníci aj z iných kútov Slovenska.

Zámer rozšírenia trailov sa dostal aj do zásobníka projektov Fondu na spravodlivú transformáciu.

V rozhovore sa dozviete:

  • čo sú to singletraily;
  • aké traily sú nad Handlovou a pre koho sú určené;
  • ako sa traily plánujú a stavajú;
  • aké nové traily pripravujú;
  • či patria elektrobikeri na traily;
  • aké najväčšie riziká sú spojené s horskou cyklistikou na elektrobikoch;
  • o vzťahu cyklistov a turistov, či by sa mali v lese segregovať;
  • odporúčania na bikový víkend na hornej Nitre.

Ako ste sa dostali k bikovaniu?

Približne v roku 1994 som objavil horské bicykle a dal som sa na dráhu cyklistu. Najprv som pretekal v cross-country, chodili sme na výlety po horách, objavovali sme veci, ktoré sme predtým len prebehli ako turisti. Začal som jazdiť downhill a pri tom som ostal 25 rokov. Približne pred troma rokmi som predal zjazdový bicykel a dal som sa na enduro bicyklovanie, pri ktorom som dodnes, pretekám v Slovenskom pohári aj v Českom pohári. Klasický bicykel som vymenil za elektrobike, viac sa zabavím za menej času.

Ste staviteľom single trailov, teda úzkych chodníčkov pre cyklistov, pre koho sú určené?

Traily v jednotlivých lokalitách sú svojou obťažnosťou rozdielne. Každý staviteľ trailov si povie, koho chce osloviť. Stavané sú od trailov vhodných pre úplných začiatočníkov až po najnáročnejších jazdcov. Na našich tratiach sa snažíme, aby ich prešli všetci. Aby sa zabavil aj ten, čo sa nevie bicyklovať, ale aj ten, ktorý jazdí zjazdy. Aby to portfólio ľudí, ktorí sem chodia, bolo čo najpestrejšie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Denník N v Prievidzi

Rozhovory

Turistika a outdoor

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie