Denník N

Kováčik sa má na súde konfrontovať s Čižnárom. Predvolali aj takáčovca Zemana, ktorý je na úteku

Bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár a bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR
Bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár a bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR

Od stredy bude pokračovať súd s bývalým špeciálnym prokurátorom. O Dušanovi Kováčikovi má v súvislosti s údajným úplatkom od mafie svedčiť jeho niekdajší nadriadený, bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Sedem rokov bol jeho nadriadeným, ich úlohou bolo stíhať zločincov, na súde však uvidí Dušana Kováčika, ako ho k lavici obžalovaných privedú v putách s väzenskou páskou na ruke.

Prvýkrát v histórii sa takto zoči voči stretnú na súde prokurátorské špičky. Niekdajší generálny prokurátor Jaromír Čižnár má vypovedať v korupčnej kauze svojho podriadeného, bývalého špeciálneho prokurátora Kováčika.

Čižnár má svedčiť v súvislosti s podozrením, že sa Kováčik nechal v lete 2017 podplatiť mafiou a za 50-tisíc eur pomohol s prepustením bosa mafie z väzby. Len za toto mu hrozí 12-ročné väzenie.

Hlavné pojednávanie s Kováčikom bude na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračovať od stredy do piatka. Okrem Čižnára predvolali ako svedkov aj takáčovcov Csabu Dömötöra a Mateja Zemana. Odkedy Kováčika začali v júli súdiť, títo dvaja mafiáni sa objavili v škandále týkajúcom sa zmanipulovaných výpovedí kajúcnikov.

Dömötöra už stihli po jeho priznaní odsúdiť, dostal podmienku. Zemana tiež obvinili z krivej výpovede, od 21. júla je však na úteku a policajti ho doposiaľ nevypátrali. Či na súd príde, je otázne. Ich stíhanie za zmanipulované výpovede sa však netýka Kováčikovho prípadu.

No prípad pravdepodobne využije bývalý špeciálny prokurátor na ďalšie spochybňovanie súdneho procesu. Od svojho zadržania v októbri tvrdí, že ho terajšia koalícia neoprávnene kriminalizuje a je obeťou mediálnej štvanice.

Kedy by mohla sudkyňa Pamela Záleská vyniesť rozsudok, zatiaľ nie je známe. Pojednávanie už naplánovala aj na september.

Dušan Kováčik v júli na súde. Foto N – Tomáš Benedikovič

Čižnár o hádke s Kováčikom

Čižnár bol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dušan Kováčik

Slovensko

Teraz najčítanejšie