Denník N

Peter Tóth svedčil proti Kočnerovi v ďalšej kauze: väčšinu motákov zničil, len pár mu ich zostalo na stole

Mariana Kočnera predviedli na súd v prípade motáky vo väzenskom mundúre. Odpykáva si trest za zmenkový podvod. Foto N - Vladimír Šimíček
Mariana Kočnera predviedli na súd v prípade motáky vo väzenskom mundúre. Odpykáva si trest za zmenkový podvod. Foto N – Vladimír Šimíček

Kočnera súdia za krivú výpoveď, pretože chcel v kauze zmenky zháňať falošných svedkov. Advokát Šabík podľa Tótha nevedel, čo od Kočnera z väzby vynáša.

Keď polícia v roku 2018 zadržala Mariana Kočnera a Najvyšší súd ho zobral do väzby, Kočner väznici v bratislavskom Justičnom paláci odovzdal päť telefónnych čísel, na ktoré by chcel volať. Jedno patrilo Petrovi Tóthovi.

Ten vtedy pre Kočnera robil rôznu špinavú robotu – sledoval novinárov, aby ich Kočner mohol diskreditovať a spochybňovať, pomáhal mu zakladať politickú stranu a chodil s ním aj na dovolenky na jeho jachtu do Chorvátska.

Kočner Tóthovi volal každý deň, a to aj opakovane. Ráno, keď preberali, čo napísali médiá, ale potom aj na obed alebo podvečer. Tóth nikdy s nikým toľko netelefonoval ako vtedy s Kočnerom. Telefóny vo väznici sú však kontrolované a odpočúvané, preto Kočner posielal pokyny Tóthovi aj prostredníctvom advokáta Andreja Šabíka. Išlo o malé papieriky, ktoré Šabík Tóthovi odovzdával v obálke.

Tóth to v utorok vypovedal na hlavnom pojednávaní, ktorým Okresný súd Bratislava I otvoril proces, v ktorom je Kočner obžalovaný z krivej výpovede. Skutok, ktorý mu dáva prokurátor za vinu, spočíva v tom, že chcel prostredníctvom motákov zohnať falošných svedkov v kauze zmenky a tým zmariť riadne vyšetrenie celej kauzy.

Kočner vinu popiera. „Som nevinný,“ vyhlásil na začiatku a odmietol uzatvoriť dohodu o vine a treste. O tú nemal vzhľadom na Kočnerov postoj k celej veci záujem ani prokurátor.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Slovensko

Teraz najčítanejšie