Denník N

Na kolektívnu imunitu im očkovanie nestačilo. Jedna zlá a jedna dobrá správa z Islandu

Rejkjavík. Ilustračné foto – flickr/Bryan Pocius
Rejkjavík. Ilustračné foto – flickr/Bryan Pocius

Deltou sa môžu relatívne ľahko infikovať aj zaočkovaní, vakcíny však stále do veľkej miery chránia pred hospitalizáciou, ukazuje príklad Islandu, ktorý hlási rekordné počty pozitívnych prípadov napriek silnej zaočkovanosti.

Island je po Malte druhý najviac zaočkovaný štát na svete. Údaje sa pohybujú okolo 70 percent plne zaočkovaných zo všetkých obyvateľov. V kategórii nad 16 rokov, čo sú ľudia, ktorí sa na ostrove môžu očkovať, je to 85 percent.

Politici, ale aj odborníci dúfali, že to bude stačiť na to, aby sa v krajine vírus už viac nerozšíril. Doteraz si ostrov v severnom Atlantiku, kde žije vyše 350-tisíc obyvateľov, viedol veľmi dobre, dohromady tu od začiatku pandémie zomrelo na covid len 30 ľudí.

V lete sa však na Islande rozšíril delta variant. Začalo to v kluboch a v skupinách prichádzajúcich zo zahraničia, momentálne sa už šíri komunitne. V priebehu pár týždňov sa tu tak rozšíril, že Island zažíva podľa počtu prípadov najťažšiu vlnu od začiatku pandémie.

Pre porovnanie však treba povedať, že prípadov na počet obyvateľov majú približne toľko, ako momentálne vo Francúzsku či trochu menej ako v Španielsku, respektíve ako sme mali u nás v novembri 2020.

Denný počet pozitívnych prípadov na Islande a na Slovensku (priemer za týždeň). Zdroj – Our World in Data

V každom prípade hlavný islandský epidemiológ Thorolfur Gudnason priznal, že krajine sa očkovaním nepodarilo získať kolektívnu imunitu. Vedci od marca hovoria, že dosiahnuť kolektívnu imunitu voči infekčnejším variantom (vtedy alfa, teraz delta) bude ešte náročnejšie, ak nie nemožné, keďže výrazne stúplo reprodukčné číslo vírusu.

Čo to hovorí o vakcínach

Ako uvádzajú islandské úrady, väčšina pozitívne testovaných v Islande sú plne zaočkovaní ľudia. Za posledný mesiac tvoria dve tretiny prípadov, asi 30 percent sú nezaočkovaní.

Počet pozitívnych prípadov za posledný mesiac: modrou plne zaočkovaní, svetlomodrou čiastočne a červenou nezaočkovaní. Zdroj – covid.is

Ako napísal islandský dátový analytik Hjalmar Gislason, môže to byť zavádzajúci údaj. Treba si všímať počet

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie