Denník N

Vláda schválila nové pravidlá: výhody budú mať podniky pre očkovaných aj viac zaočkované okresy (zoznam opatrení)

Od pondelka 16. augusta budú platiť nové pravidlá počas epidémie. Vláda schválila Lengvarského návrh nového covid automatu. Okresy s vysokou mierou zaočkovanosti seniorov – ako Bratislava – sa nemusia posunúť do prísnejšej fázy.

Vláda v utorok podvečer schválila nový covid automat. Platiť začne od pondelka 16. augusta. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) aj napriek avizovaným pripomienkam koaličných partnerov presadil svoj návrh. Vláda rozhodla jednohlasne.

Nový covid automat prináša veľké zmeny. Prvou je, že už nepočíta s celoslovenskými pravidlami – v súčasnom nastavení sa automat prepol pri veľmi zlej situácii a zákazy platili pre celé Slovensko.

Opatrenia už majú byť po regiónoch a nemal by sa tak vrátiť celoslovenský lockdown.

V deviatich okresoch sa pravidlá sprísnia, Bratislava sa tomu vyhla

Pri nových pravidlách platných od pondelka budú pri pravidlách pre okresy brať do úvahy aj mieru zaočkovanosti seniorov.

Automat zavádza pravidlo, že ak má okres zaočkovaných viac ako 65 percent ľudí nad 50 rokov, zníži sa pásmo, a teda prísnosť opatrení – o jeden stupeň. Pri zaočkovanosti ľudí starších ako 50 rokov nad úroveň 76 percent pôjdu opatrenia okresu nadol o dva stupne.

Napríklad celá Bratislava by mala byť v druhom stupni – oranžovej fáze. Vďaka vysokej miere zaočkovanosti však zostane zelená bez výraznejších obmedzení. Podobne majú vysokú mieru zaočkovanosti aj okresy Dunajská Streda, Senec a Pezinok. Zároveň to znamená, že by sa nemali dostať ani do najhoršej čiernej fázy.

Od pondelka 16. augusta podľa nového automatu prejde do oranžovej fázy deväť okresov a budú pre ne platiť prísnejšie opatrenia. Ide o:

  • okres Gelnica,
  • okres Košice I. – IV.,
  • okres Košice-okolie,
  • okres Poprad,
  • okres Spišská Nová Ves,
  • okres Stará Ľubovňa.

Znamená to napríklad obmedzenia kapacity pre hromadné podujatia či svadobné hostiny. Akcie iba pre zaočkovaných budú aj tam bez kapacitných obmedzení.

Ostatné okresy budú v zelenom režime.

Školy by sa podľa nového covid automatu nemali zatvárať centrálne, ale majú sa riadiť školským semaforom. Centrálne sa majú zatvárať len vysoké školy. Navyše školy by nemali iné pravidlá pre očkovaných a iné pre neočkovaných. Bude sa to zohľadňovať len pri vysokých školách či internátoch.

Podniky a akcie len pre očkovaných s výhodami

Veľkou zmenou je aj to, že opatrenia by boli rôzne pre očkovaných, pre testovaných, pre tých, ktorí prekonali covid, a pre ostatných.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie