Denník N

Kam sa nedostanem bez testu a očkovania a aké výhody budú mať očkovaní? Otázky a odpovede o opatreniach

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Nové znenie covid automatu odborníci pripravovali od júna. V utorok večer ho schválila vláda jednohlasne. Začne platiť od pondelka 16. augusta. Po novom už nebudú tmavo- ani svetloružové okresy, ostane len päť základných farieb a pásiem.

Od pondelka platia výrazné zmeny v tom, ako bude vyzerať život počas pandémie. Zmeny prichádzajú aj s prvým zhoršením situácie v regiónoch. Odpovedáme aj na otázky:

  • Ako budú fungovať podniky a akcie len pre očkovaných?
  • Koľko ľudí môže ísť na hromadné podujatia v zelených a oranžových okresoch?
  • Ktoré okresy už teraz majú výhodu z toho, že majú vysoký podiel zaočkovaných seniorov?

Bude ešte niekedy lockdown ako počas druhej vlny?

Podľa nového covid automatu by nemal byť celoslovenský lockdown – sú dané len regionálne pravidlá. Lockdown, aký bol počas druhej vlny, teda platný pre celé Slovensko, by tak už nemal prísť. Môžu však byť regionálne lockdowny na úrovni okresov.

Niektoré okresy s vysokou mierou zaočkovanosti (zatiaľ celá Bratislava, Pezinok, Senec a Dunajská Streda) by sa podľa nových pravidiel ani nemali dostať do najhoršej čiernej fázy. Stále je však možné, že v prípade vážneho stavu sa pravidlá ešte budú meniť.

Čo znamená, že si budú podniky vyberať, pre koho budú?

Od pondelka 16. augusta sa zavedie rozdelenie do troch skupín. Podniky, organizátori, ale napríklad aj cirkvi si budú môcť vybrať, v akom režime budú fungovať. V praxi to znamená, že reštaurácia si môže povedať, že bude obsluhovať len očkovaných.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie