Denník N

Mal Messi hrať zadarmo? Pripadá mi to pokrytecké, hovorí španielsky novinár

Yago de Vega a Lionel Messi. Foto – archív Y. d. V, TASR, koláž N
Yago de Vega a Lionel Messi. Foto – archív Y. d. V, TASR, koláž N

Môže Barcelona bojovať o víťazstvo v lige aj po tom, čo ju v utorok definitívne opustil Lionel Messi? „Nielen to, ešte stále môže vyhrať aj všetky zvyšné trofeje,“ hovorí španielsky novinár Yago de Vega.

Zároveň však tvrdí, že Barcu čaká mimoriadne náročné obdobie. „Kto teraz bude jej lídrom?“ pýta sa.

Yago de Vega je od roku 2016 jedným z moderátorov športovej relácie El Larguero, ktorú vysiela každý deň rozhlasová stanica Cadena SER. Patrí medzi najpočúvanejšie v Španielsku.

„Ľudia vravia, že Messi by mal hrať zadarmo, ale ako si to niekto môže myslieť? Osobne mi to pripadá pokrytecké. Futbal je práca ako každá iná a som presvedčený, že žiadny zamestnanec by nemal pracovať zadarmo,“ vraví.

V rozhovore sa dočítate aj:

  • ako je možné, že v Messiho prípade nastal taký náhly zvrat,
  • ako bude vyzerať Barcelona po odchode Messiho,
  • kto podľa Yaga de Vegu vyhrá La Ligu.

Čo cítite pri pohľade na Lionela Messiho, ktorý sa zdraví s fanúšikmi v Paríži?

V Španielsku prevláda presvedčenie, že nás opustil najlepší futbalista všetkých čias. Messi na svojej tlačovke tvrdil, že urobil všetko, aby ostal v klube. Tak trochu z toho vyplýva, že to isté neplatí pre Barcelonu – mnohí majú pocit, že mohla urobiť viac. V posledných hodinách sa síce objavili informácie, že sa na poslednú chvíľu pokúsila o nečakanú ponuku, ale niečo také už nebolo možné.

Ako je možné, že Barca neurobila všetko, aby vo svojom tíme udržala najlepšieho hráča svojej histórie?

Vedela, že potrebuje znížiť výdavky na platy svojich hráčov. Messiho mzda bola významnou položkou, pretože ročne zarábal 50 miliónov eur v čistom. Vedenie však dostalo nápad, že túto čiastku zníži o polovicu a zvyšok doplatí neskôr. Messi by hral ešte dva roky, počas ktorých by zarábal 25 miliónov eur, no plat by poberal aj ďalšie tri roky.

S týmto plánom prišla Barcelona za predstaviteľmi La Ligy a tí s tým nemali problém; vraveli, že ak Barca neprekročí platový strop, všetko bude v poriadku. Problém nastal vo chvíli, keď šéf súťaže Javier Tebas odprezentoval dohodu s investičným fondom CVC, z ktorého mala profitovať aj Barcelona. Tebas sa rozprával s Laportom a povedal mu, že pristúpi na jeho plán a dostane peniaze, ale len ak podporí CVC. Lenže Barca tvrdila, že s tým nemôže súhlasiť, pretože ju to zaviaže na ďalších 50 rokov.

Osobne sa mi zdá, že Barca sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Lionel Messi

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie