Denník N

Mocní muži stále nevedia, ako odísť, keď ich obvinia z obťažovania žien. Ukázal to aj údajný feminista Cuomo

Andrew Cuomo. Foto - TASR/AP
Andrew Cuomo. Foto – TASR/AP

Pokrytci Cuomovho typu sa nevyskytujú len v politike, ale aj medzi umelcami, akademikmi, športovcami či ľuďmi z prostredia médií.

Dlhoročný americký politik a nie tak dávno aj potenciálny kandidát na funkciu prezidenta Andrew Cuomo odstúpil z postu guvernéra New Yorku. Dôvodom bola správa štátnej generálnej prokurátorky Letitie Jamesovej, ktorá preukázala, že bývalý guvernér sa dopustil sexuálneho obťažovania a nevhodného správania voči jedenástim ženám.

Išlo o zamestnankyne jeho úradu a podľa záverov Jamesovej vyšetrovania bola celková atmosféra a kultúra na pracovisku nastavená tak, že guvernérovo nevhodné správanie k ženám sa tolerovalo, všeobecne sa o ňom vedelo a ženám sa odporúčalo, aby ho ticho akceptovali. Tie, ktoré na to neboli ochotné pristúpiť, museli rátať so zastrašovaním či s iným znepríjemňovaním pracovného života.

New York Magazine vo svojom detailnom článku Cuoma opísal ako človeka, ktorý neznáša odpor, je príliš familiárny, myslí si, že všetko a všetci mu patria. Zneužíva svoju popularitu (medzitým o ňu prišiel) a jeho voličom sympatické politické počiny (legalizácia homosexuálnych manželstiev, zvýšenie minimálnej mzdy, zdravotné poistenie pre „nelegálnych“ prisťahovalcov) na to, aby vyvolal dojem, že je vlastne sympatický, aj keď trochu príliš „prítulný“ chlapík.

Cuomo, ktorý sa rád označoval za feministu, založil politickú stranu usilujúcu sa o rovnosť žien (neskôr sa ukázalo, že hlavne preto, aby oslabil svoju protikandidátku v primárkach), presadzoval legislatívu na ochranu pred sexuálnym zneužívaním, prihlásil sa k hnutiu #MeToo a tváril sa, aký je v týchto otázkach progresívny.

Pri tom všetkom stíhal obťažovať zamestnankyne, kritizovať ich, ak neboli oblečené dostatočne sexi, oblápať im zadky, ohmatávať prsia, proti ich vôli ich bozkávať, prípadne sa ich pýtať, či majú piercing na intímnych častiach tela alebo sexuálne skúsenosti so staršími mužmi.

Novinár a nositeľ Pulitzerovej ceny Ryan Grim o tom napísal: „Verejnosť už vie, že zatiaľ čo sa Cuomo cynicky tváril, že presadzuje záujmy žien a menšín, a to takým spôsobom, že by to nevymysleli ani scenáristi Veepu (americký satirický seriál z prostredia politiky), obťažoval najmenej šesť svojich podriadených.“ Grimov článok vyšiel ešte v marci, keď neboli známe a overené svedectvá všetkých žien.

On už je raz taký „Talian“

Odhalenia o Cuomovi šokovali verejnosť, ktorá nepoznala jeho pozadie, ale ukázali aj to, že takto mohol roky fungovať, lebo mal krytie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Sexuálne zneužívanie

Životy žien

Komentáre

Teraz najčítanejšie