Denník N

Videli sme, ako mohol vyzerať prales v Javorovej doline pred 180 rokmi (reportáž)

Javorová dolina. Foto – Soňa Mäkká
Javorová dolina. Foto – Soňa Mäkká

Vedci v tatranskej Javorovej doline rekonštruujú históriu lesa až 400 rokov do minulosti. V tamojšom pralese odumierali smreky v rokoch 1840 – 1860 podobne masívne ako dnes.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Poprade a v Tatrách.

Pralesy v záveroch Javorovej a Bielovodskej doliny sa zachovali vďaka nedostupnosti týchto miest. V starých stromoch sú ako na DVD napálené dejiny lesa.

V Javorovej doline vedci navŕtali smreky, ktoré majú takmer 400 rokov. Jeden z nich sa narodil v roku 1653. V tom istom roku korunovali Ferdinanda IV. Habsburského za rímskeho kráľa. Ferdinand síce nasledujúci rok zomrel, no smrek prežil celý rod Habsburgovcov, obe svetové vojny, komunizmus aj mečiarizmus a pokojne si môže ešte sto rokov požiť.

Asi najznámejšie tatranské doliny sú Tichá a Kôprová dolina. Stali sa synonymom prirodzeného vývoja lesa bez zásahu človeka. Nechajme teraz bokom, že pre niektorých sú aj synonymom skazy. No v Tatrách sú aj ďalšie zaujímavé dvojice dolín: Jalovecká, ktorá pokračuje ako Bobrovecká, a susedná Suchá dolina v Západných Tatrách či Javorová a Bielovodská dolina na severnej strane Vysokých Tatier.

Javorovú a Bielovodskú dolinu formovali viaceré ľadovce. Uzatvárajú ich vysoké štíty hlavného hrebeňa Tatier a pretekajú nimi divoké toky. Svojím charakterom pripomínajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Poprade

Ochrana prírody

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie