Denník N

Vypiť denne osem pohárov vody? Nikto nevie, kde sa tá myšlienka vzala, hovorí autor Knihy, ktorá vám možno zachráni život

Autor diela Kniha, ktorá vám možno zachráni život a novinár píšuci pre New Scientist Graham Lawton. Zdroj - archív G. L.
Autor diela Kniha, ktorá vám možno zachráni život a novinár píšuci pre New Scientist Graham Lawton. Zdroj – archív G. L.

Spisovateľ a vedecký novinár Graham Lawton hovorí o tom, prečo nemá rád motivačnú literatúru, čo napriek tomu zmenil na svojom živote po napísaní knihy o zdravom životnom štýle a kedy je načase uvedomiť si svoju smrteľnosť a obmedziť nočné návštevy kebabového stánku. Jeho kniha je momentálne najpredávanejším titulom viacerých veľkých kníhkupectiev na Slovensku.

V rozhovore sa dozviete:

  • ktoré výživové doplnky prešli vedeckou skúškou správnosti a ktoré, naopak, zdraviu škodia;
  • či je kľúčom k spomaleniu starnutia hladovka;
  • prečo nepotrebujete spať osem hodín denne a zapiť ich ôsmimi pohármi vody;
  • kedy treba začať upravovať svoj životný štýl, ale neprestať sa pri tom zabávať;
  • prečo si vyberáme ľahšie riešenia, aj keď nefungujú, a ako za to môže evolúcia.

Ako reagujete, keď sa vás niekto pýta, či fungujú návody typu „táto potravina vám spáli všetok prebytočný tuk“?

Väčšinou sa ho spýtam, či mu to neznie príliš jednoducho. Ak by to bolo jednoduché, boli by sme chudí a zdraví skoro všetci. Časopisy predávajú titulky ako „sedem jednoduchých krokov, vďaka ktorým budete vyzerať ako vytesaní do kameňa“. Ale na ulici som si po ich vydaní nevšimol hordy vytesaných ľudí. Ľudia takýmto radám zas a znova prepadajú zo zrejmých dôvodov – chcú, aby to bolo jednoduché. Rozumiem tomu, aj ja by som chcel dosiahnuť dlhý život a skvelú postavu bez veľkých obetí a zmeny životného štýlu.

Môže za uprednostňovanie pohodlných a rýchlych „riešení“ pred faktmi evolúcia?

Je to nepochybne jej chyba. Ako povedal Edward Osborne Wilson (americký biológ – pozn. red.), máme paleolitické telá, neolitické mysle a stredoveké inštitúcie. To nie je veľmi dobrá kombinácia. Evoluční psychológovia tvrdia, že rýchle rozhodnutia a myšlienkové skratky sú dedičstvom dávnej minulosti, keď logické myslenie a dlhé vyhodnocovanie situácie neboli pre nás výhodné. Keďže civilizácia je stará len 11-tisíc rokov, evolúcia to nemala čas dobehnúť a naše mysle majú tendenciu fungovať zastarane.

Ako sa dá mozog odnaučiť od paleolitického myslenia?

Vedeckou výchovou a vysvetľovaním toho, ako veda funguje. Neviem, ako u vás, no v Británii, bohužiaľ, deti stále učíme štýlom: „Toto je fakt, zapamätaj si ho a dovidenia.“

V knihe píšete o množstve trendov zdravého životného štýlu, ktoré nefungujú alebo zatiaľ nie sú podporené vedeckými dôkazmi. Už vám niekedy priatelia v kaviarni povedali, že nechcú počúvať o zbytočnosti multivitamínov či otužovania?

Dávno som ľuďom prestal hovoriť, čo by mali a nemali robiť. Kývať ľuďom vedeckými štúdiami v jednej ruke, zdvihnutým ukazovákom na druhej a hovoriť im, že to, v čo veria, nefunguje, je kontraproduktívne. Pointou mojej knihy je ukázať ľuďom nejaké vedecké dôkazy, ktoré zatiaľ máme k dispozícii, a nechať ich nad nimi uvažovať. Snažil som sa, aby to nebola motivačná literatúra, lebo ju nemám rád.

Prečo?

Motivačná literatúra vás zvyčajne upokojuje tým, že hovorí, čo máte robiť, aby bolo všetko v poriadku. Lenže ich rady sú často príliš dobré na to, aby fungovali. Možno som k autorom takýchto kníh nespravodlivý, ale myslím si, že veľa z nich sa priživuje na ľudských neistotách a strachoch a téme poriadne nerozumejú.

Funguje pri vedecky neoverených metódach chudnutia a zdravého životného štýlu aspoň placebo?

Placebo v oblasti zdravia a telesnej kondície je málo preskúmaným javom. Nie je to veľmi moderný a dotovaný výskum, no ľudia sa oň často opierajú, keď hovoria: „Nemusí to byť potvrdené, ale mne to tak funguje.“ Podľa mňa ide hlavne o to, že ľudia, ktorí sa už nejakú diétu odhodlajú držať, venujú trochu viac pozornosti svojmu celkovému životnému štýlu. Ale nikdy by som vám nepovedal, že diéta, ktorú držíte, je hlúposť. Všetky diéty totiž fungujú, a to z rovnakého dôvodu. Ľudia jedia menej kalórií. Bez ohľadu na to, či je to nejaký nový šialený trend alebo pôst. Ak vám to funguje a neničí to zdravie z iných dôvodov, super.

Skúške správnosti vedou ste podrobili aj výživové doplnky, pričom väčšina z nich vyšla bez účinku. Ak si nakúpim rôzne vitamíny a mám pocit, že sa po nich cítim lepšie, je to tiež len placebo?

Ľudia jedia veľa výživových doplnkov, antioxidantov a podobných vecí, ale – ako píšem v knihe – takmer žiadny z nich nefunguje. Niektoré z nich dokonca zdraviu aktívne škodia. Ak sa však štopáte tabletkami, je to podobné ako pri diétach. Pravdepodobne rozmýšľate aj nad inými aspektmi zdravej výživy, čo je dobre.

Prečo vitamíny fungujú v ovocí a zelenine, ale keď ich stlačíme do tabletky, ich efekt zoslabne alebo zmizne?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Gastro a jedlo

Knihy

Rozhovory

Šport a pohyb, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie