Denník N

Prečo máme málo zaočkovaných ľudí a čo sa s tým ešte dá urobiť

Ochota dať sa zaočkovať dlhodobo výrazne súvisí s dôverou v inštitúcie, ako je vláda, veda či zdravotníctvo.

Autor je sociológ, SAV

Podľa posledných údajov patrí Slovensko v rámci Európskej únie medzi krajiny s najmenším počtom zaočkovaných proti ochoreniu covid-19. Prvou dávkou máme zaočkovanú stále len približne polovicu dospelej populácie, čo znamená, že sme v poslednej štvrtine krajín Únie a za nami je už iba Bulharsko, Rumunsko alebo Lotyšsko.

Prečo sa na Slovensku nedarí zaočkovať väčší podiel populácie a aj v porovnaní so susednými krajinami, ako je Maďarsko, Česká republika či Poľsko, výrazne zaostávame? Skúsime sa pozrieť na možné príčiny, ale ešte predtým sa zamyslime, z akých ľudí sa skladá skupina nezaočkovaných na Slovensku.

Typológia nezaočkovaných

Na základe údajov o doteraz zaočkovaných Daniel Kerekeš vo svojom článku uvádza, že medzi najmenej zaočkované obce patria tie, v ktorých je nižšia vzdelanosť, vyššia nezamestnanosť a vyššia politická podpora ĽSNS a Smeru. Menej zaočkované sú aj obce s rómskymi komunitami.

Séria našich doterajších sociologických výskumov Ako sa máte, Slovensko? (ASMS) potvrdzuje, že menej zaočkovaní sú respondenti so základným vzdelaním, voliči ĽSNS a Smeru, respondenti, ktorí častejšie uvádzajú, že majú v domácnosti problémy vyjsť so svojím rozpočtom.

Naše zistenia zároveň naznačujú, že ochota dať sa zaočkovať dlhodobo výrazne súvisí s dôverou v inštitúcie, ako je vláda, veda či zdravotníctvo, a takisto s konšpiračnými presvedčeniami o epidémii.

Americký denník New York Times na základe rozsiahleho výskumu publikoval psychobehaviorálnu typológiu ľudí, ktorí odmietajú očkovanie.

Prvým typom v tejto štúdii sú opatrní, ktorí majú obavy súvisiace s bezpečnosťou a účinnosťou vakcín. V USA ich je okolo osem percent (v celej populácii), očkovaniu sa nebránia z presvedčenia a je veľká šanca, že ak sa zaočkuje dostatočne veľký počet osôb v ich sociálnom okolí, dajú sa zaočkovať aj oni.

Druhým typom sú tí, ktorí sa obávajú nákladov očkovania (v USA deväť percent). Pre nich sú dôležité bariéry, ktoré im vakcináciu komplikujú (nemajú internet, odrádzajú ich náklady na cestovanie za vakcínou, nemajú čas, nemá sa im kto postarať o deti, majú obmedzenú mobilitu a pod.).

Tretím typom sú nedôverujúci zdravotnému systému (v USA štyri percentá). Tu ide predovšetkým o ľudí, ktorí sú v istom zmysle spoločensky vylúčení, v USA ide predovšetkým o niektoré etnické skupiny. Na Slovensku by mohli byť zástupcami tohto typu Rómovia z vylúčených komunít.

Štvrtým typom sú „covid skeptici“ (v USA 14 percent). Veria minimálne jednej konšpiračnej teórii o epidémii, pričom základom takýchto konšpirácií je vždy sprisahanie elít proti obyčajným ľuďom. Pri konšpirátoroch je najmenšia pravdepodobnosť, že niekedy zmenia svoj názor na vakcináciu. Zlou správou sú v tejto súvislosti zistenia z nášho výskumu Hodnoty a spoločnosť počas pandémie covidu-19 (HODYSE 2020) z novembra 2020, kde napríklad konšpirácii o tom, že hlásenia o počtoch mŕtvych na koronavírus sú umelo nadhodnocované, verilo takmer 39 percent respondentov.

Uvedená typológia je, samozrejme, vytvorená na základe výskumu americkej spoločnosti a nemusí úplne reflektovať slovenskú realitu. Môže nám však i na Slovensku pomôcť pri analýze faktorov, ktoré vplývajú na rozhodnutie nedať sa zaočkovať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Komentáre

Teraz najčítanejšie