Denník N

V noci mu predstavil plán, ktorým zosmiešnili Real. Ako Guardiola zmenil Messiho

Foto - TASR/AP; grafika N - Peter Kováč
Foto – TASR/AP; grafika N – Peter Kováč

Lionel Messi sa s Barcelonou lúčil so slzami v očiach a podobne emotívne v roku 2012 prežíval aj odchod trénera, ktorý ho v kariére najviac ovplyvnil.

Keď Pep Guardiola oznamoval svoj koniec v Barcelone, na tlačovú konferenciu sa s ním prišli rozlúčiť kapitán Carles Puyol aj ďalší jeho kľúčoví hráči ako Xavi, Andrés Iniesta či Cesc Fábregas. Messi však neprišiel.

„Pre emócie, ktoré prežívam, som sa rozhodol nebyť prítomný na Pepovej tlačovej konferencii a držať sa ďalej od médií, pretože viem, že by hľadali bolesť v tvárach hráčov. Nerád by som ju ukazoval,“ vysvetľoval na svojej facebookovej stránke.

Guardiola prišiel na lavičku Barcelony pred sezónou 2008/2009 a za štyri roky s ňou získal štrnásť veľkých trofejí. Messi sa pod jeho vedením stal najlepším hráčom na svete a štyrikrát po sebe získal ocenenie Zlatá lopta.

Ich vzťah síce nebol vždy úplne idylický, no dodnes na seba spomínajú len v dobrom. Messi vlani v rozhovore pre televíziu La Sexta označil Guardiolu a Luisa Enriqueho za najlepších trénerov, pod ktorými hral.

„[Guardiola] má v sebe čosi výnimočné, čo neviem presne vysvetliť. Svojou prípravou na zápasy hráča presvedčí, aby vnímal veci určitým spôsobom. Vie presne povedať, ako bude zápas prebiehať a ako treba útočiť, aby tím zvíťazil,“ vravel Messi.

Guardiola sa v Barcelone preslávil aj výnimočne efektívnym taktickým ťahom s Messim, ktorý mu pomohol vytvoriť jeden z najlepších futbalových tímov histórie. Na začiatku ich úspešnej spolupráce urobil Messimu ústupok, ktorý sa mu neskôr dvakrát vrátil.

Zviedol zaňho diplomatický boj

Krátko po Guardiolovom nástupe v lete 2008 boli barcelonskí hráči v Taliansku, kde už mali za sebou prípravný zápas proti Fiorentine. Na jednom z tréningov si Guardiola vzal vtedy 21-ročného Messiho bokom a spýtal sa ho: „Ty chceš ísť, však?“

Reč bola o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Liga majstrov

Lionel Messi

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie