Denník N

Na dovolenke sa nevarí! Cestujte s Košickým detským pasom a objavujte lokálne gastro

Premýšľate o rodinnej dovolenke na východe Slovenska? Máte šťastie, v Košiciach si na to pravé (nielen) orechové prídu najmä dobrodružné a odvážne rodiny s deťmi. Prebuďte v sebe pútnikov so sprievodcom detským cestovaním v Košiciach – Košickým detským pasom, ktorý vás zavedie na tie najzábavnejšie lokality v meste!

Vychutnajte si piknik, sladké raňajky alebo deťmi zbožňovanú zmrzlinu. Na dovolenke sa predsa nevarí – inšpirujte sa preto nasledujúcimi tipmi na košické zážitky umocnené skvelým jedlom.

Miklušova väznica & Raňajkáreň Rozprávka

Vedeli ste o tom, že Miklušova väznica je jednou z najnavštevovanejších lokalít detských cestovateľov? Vitajte na mieste, kde sa snúbi história s adrenalínom – v rámci komplexu si viete pozrieť expozíciu katovho bytu zo 17. storočia, dobové nástroje v mučiarni, väzenské artefakty, či nadchnúť sa pre voskové figuríny kata, pomocníka a obetí. Na chvíľu zabudnete, v ktorom ste storočí!

Zážitok z poznávania minulosti umocnite prechádzkou v historickej Uličke remesiel, na Hrnčiarskej ulici a oddýchnite si pri lahodných raňajkách v Raňajkárni Rozprávka. Usaďte sa pod holým nebom a zadívajte sa na jeden i druhý koniec tejto fotogenickej uličky. Raňajkáreň Rozprávka ponúka desiatky možností pre malých maškrtníkov ako krupicu s kakaom a masielkom, plnený sladký aj slaný croissant či avokádový puding – jednoducho všetko, na čo pomyslíte! Navyše sa môžete zabaviť s deťmi v detskom kútiku alebo si oddýchnuť pri dobrej vypožičanej knižke.

Košický hrad & Bistro Gourmet

Cesta do stredovekej minulosti sa môže začať aj prechádzkou ruinami Košického hradu! Zájdite si do mesta po to-go klasické a atypické chlebíčky rôznych chutí a vyberte sa na piknik! V Bistro Gourmet na rohu Dominikánskeho námestia si spomeniete na všetky chute z osláv či posedení s rodinou, a to aj v modernom prevedení. Ochutnajte vychytávky ako napríklad figový, lososový, či Waldorf chlebíček.

Pre piknik s parádnym výhľadom vykročte k pozostatkom Košického hradu so základmi okrúhlej veže a trojuholníkovej bašty. Okrem bývalej pevnosti máte možnosť vystúpiť na populárnu vyhliadkovú vežu s výškou vyše 21 metrov (ak budete mať šťastie, dovidíte až na Vysoké Tatry!) alebo obdivovať novovybudovaný drevený amfiteáter, kde si poľahky pochutnáte aj na chlebíčkovej odmene z mesta.

Na tejto zastávke nezabudnite splniť aj bonusovú aktivitu z Košického detského pasu, za ktorú budete odmenení špeciálnou zlatou či striebornou nálepkou!

ZOO Košice & Gazdovský dvor – Daktari

Pri návšteve Košíc sa najväčšej zoologickej záhrade v strednej Európe jednoducho nevyhnete. Vyberte sa sem autobusovou linkou 29 na konečnú zastávku v Mestskej časti Kavečany, kde môžete stretnúť až 300 druhov zvierat. Pre pravých zoologických fanúšikov je tu aj možnosť rezervovať si zážitkovú noc v zoo, počas ktorej prespíte v útulných drevených stanoch, užijete si spoločnú grilovačku či rannú prechádzku medzi zobúdzajúcimi sa zvieratkami. Zúčastnite sa tiež komentovaného kŕmenia alebo sa zapojte do zážitkového programu pre malých ošetrovateľov.

Keďže návšteva ZOO Košice zaberie pokojne aj celý deň, obedáre si sem nosiť nemusíte. Zamierte na chutný obed do reštaurácie Gazdovský dvor – Daktari, kde sa občerstvíte počas svojho dňa so zvieratkami a plný síl môžete pokračovať ďalej v objavovaní. Súčasťou Košického detského pasu je aj postavička dobroducha Bukiho, ktorý malým objaviteľom odporúča svoj overený tip: čokoládové palacinky.

Dóm svätej Alžbety & Smile Street Food

Pripravte sa na serióznu návykovosť mnohých Košičanov. Doprajte svojim deťom to, čo skutočne zbožňujú – poctivé hranolky. A kvôli BBQ Pork Fries od Smile Street Food si neskôr určite naplánujete ešte jednu cestu okolo kina Úsmev. Vezmite si hranolky so sebou a prejdite sa nádherným centrom s príchuťou takmer prímorského mestečka. Určite nevynechajte ani košický unikát – Spievajúcu fontánu, ktorá je obľúbená najmä medzi deťmi.

Zastavte sa pred Dómom svätej Alžbety – majestátnou stálicou mesta, najväčším kostolom v krajine a najvýchodnejšou gotickou katedrálou Európy! Plocha kostola zaberá až 1200 m² a skrýva nádherné vitráže, oltár i hrobku Františka II. Rákocziho.

Nezabudnite si vybehnúť po nálepku do svojho Košického detského pasu na známu Žigmundovu vežu po stredovekom schodisku so 160 schodmi. Z výšky 59,7 metrov môžete nerušene pozorovať mesto takmer z vtáčej perspektívy a premýšľať, komu ktorá strecha patrí a čo sa schováva vo všetkých skrytých dvoroch Hlavnej ulice.

Čítajte aj: 8 dôvodov, prečo si pre dovolenku s deťmi vybrať Košice. Teraz s najnovším Košickým detským pasom

Slovenské technické múzeum & Med Malina

Poďte objavovať naďalej – priamo na Hlavnej ulici nájdete Slovenské technické múzeum, v ktorom získate odpovede na všetky doposiaľ nepoznané otázky. Deti sa môžu celé hodiny venovať desiatkam hlavolamov vo vedecko-technickom centre – s niektorými si často ani dospelí nevedia dať rady. Zažite princípy elektriny v sieni elektrických výbojov alebo si zrátajte všetky hviezdy na nočnej oblohe v planetáriu.

V Slovenskom technickom múzeu ľahko zabudnete na čas. Preto sa treba posilniť dobrým obedom v reštaurácii oproti cez ulicu. Med Malina je obľúbenou voľbou tých, ktorí nedajú dopustiť na tradičnú kuchyňu.

Východoslovenská galéria & Café de Paris

Svoju košickú dovolenku spojte aj so svetom umenia v najstaršej regionálnej galérii na Slovensku. Vo Východoslovenskej galérii si môžete spolu s deťmi pozrieť stovky obrazov, kresieb, grafík či sôch. Ak pri svojej návšteve využijete mobilnú aplikáciu, herci bábkového divadla vám rozpovedia príbehy za jednotlivými dielami. Príďte sem hoci aj v nedeľu, keď sa koná Kreatívny labyrint – deti majú v tento deň svoj umelecký sviatok a šancu vypočuť si špeciálny výklad.

Po návšteve VSG to chce trochu doplniť cukor – namierte si to do autentickej francúzskej cukrárne Café de Paris s receptúrou priamo od francúzskeho cukrára Jeana-Charlesa, ktorý pripravuje všetky lahodné zákusky. Vyskúšajte si božské makarónky s rozmanitými príchuťami alebo úžasnú zmrzlinu a sledujte ruch Hlavnej ulice neďaleko Immaculaty.

Svoj Košický detský pas si zadarmo vyzdvihnete na Hlavnej ulici č. 59. Čo viac môžete v Košiciach s deťmi objavovať sa dozviete na www.kosickydetskypas.sk.

A nezabudnite – toto je len zlomok toho, čo v meste v rámci lokalít Košického detského pasu a gastronomických prevádzok viete zažiť. Pre každý prípad si na dovolenku rezervujte viacero dní – z tohto mesta sa totiž len veľmi ťažko odchádza.

Andrea Petrovčinová pre Visit Košice

​​Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Košice

Slovensko

Teraz najčítanejšie