Denník N

Pred dom si večer vytiahnu stoličku a klebetia so susedmi. Zo španielskej tradície bude možno dedičstvo UNESCO

Charlas al fresco v dedine Algar. Foto –facebooková stránka miestneho úradu Algar.
Charlas al fresco v dedine Algar. Foto –facebooková stránka miestneho úradu Algar.

„Som šťastný, že som vyrastal v Andalúzii,“ hovorí Óscar. Ľudia sú skvelí, jedlo je skvelé, krajina je krásna. Ale potom človek dospeje a nevie si nájsť prácu.

Andalúzia je jediný európsky región, ktorého pobrežia obmývajú vody Stredozemného mora aj Atlantického oceánu. Stretávajú sa v Gibraltárskom prielive, cez ktorý to je do Maroka tak blízko, že v letných mesiacoch do Andalúzie doveje horúci saharský vietor.

„V lete je neskutočne teplo, bežne máš takých 40 stupňov,“ hovorí čerstvý štyridsiatnik Óscar, ktorý sa narodil a vyrástol v malej dedine neďaleko andalúzskeho mesta Huelva.

„K tomu ten saharský vietor. Ak omylom cez obed otvoríš dvere, horúci vzduch už nevyvetráš,“ dodáva. Každému tyká. V Andalúzii sa vyká len seniorom.

Cez deň preto Andalúzia spí a preberie sa až niekedy podvečer. Dodnes prevažne rurálna oblasť bez nadbytočných pracovných možností bola vždy jedným z najchudobnejších španielskych regiónov. Večernou zábavou preto boli charlas al fresco, teda rozhovory na čerstvom vzduchu, keď si ľudia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie