Denník N

Bolo milé sledovať tváre chalanov, keď rozprával Chára, hovorí tréner generácie, ktorá zdolala Fínsko, USA aj Švédsko

Ivan Feneš. Foto - TASR/Martin Palkovič
Ivan Feneš. Foto – TASR/Martin Palkovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Tréner hokejovej reprezentácie do 18 rokov Ivan Feneš hovorí, že cez prestávky dostával videoanalýzy, na základe ktorých upravovali presilovky. „A fungovalo to,“ tvrdí.

Slovenský tím minulý týždeň na Hlinka Gretzky Cupe dosiahol historický úspech – prvýkrát sa na ňom dostal do finále, v ktorom podľahol Rusku 2:7.

Predtým však v skupine zdolal USA 5:2, Nemecko 12:2 a Švédsko 4:3, v semifinále Fínsko 6:2.

Feneš vďačí za úspech aj projektu osemnástky, vďaka ktorému mal hráčov dlhý čas pokope. „Projekt tu však nemusí byť, ak budú veci fungovať,“ hovorí a dodáva, že k úspechu paradoxne pomohla pandémia.

Feneš pôsobil v reprezentácii do 20 rokov aj popri Ernestovi Bokrošovi. „Len krútim hlavou, keď posledné roky sledujem, čo sa okolo neho deje. Mal som šťastie s ním spolupracovať.“

Čo znamená Hlinka Gretzky Cup pre hokejový svet?

Dlhé roky je to najprestížnejší mládežnícky turnaj do 18 rokov a stretáva sa na ňom väčšia kvalita ako na majstrovstvách sveta, keďže Kanada aj ďalšie tímy naň chodia v plnej sile (Kanada tento rok pre pandémiu nepricestovala – pozn. redakcie). Je to akýsi prehľad hráčov pripravených na draft NHL, ktorý bude nasledujúci rok. Tento rok bolo podľa mojich informácií akreditovaných 250 skautov z NHL.

Kanada síce neprišla, ale ostatní boli v plnej sile a až päť Slovákov bolo v najlepšej dvanástke produktivity. Aké bolo pracovať s toľkými individualitami pokope, bolo ich treba krotiť?

Talent treba vždy prioritne spojiť s tvrdou prácou, veľmi dôležitá je aj mentálna príprava. Chalani to zvládli veľmi dobre, celý čas sme mali nastavený cieľ, ktorému sme podriadili všetko.

Čo konkrétne ste museli riešiť v rámci mentálneho nastavenia hráčov?

Napríklad po víťazstve 5:2 nad USA sme vedeli, že na druhý deň nás čaká náročný zápas proti Nemecku. Hráči mali regenerovať – výbeh, bicykel či ľadová kaďa, no namiesto toho mali hneď v rukách telefóny. Pri takejto eufórii treba zasiahnuť, no nebol s nimi nikdy problém, keď sme ich nasmerovali, aby sa vrátili späť k malým veciam, ktoré nás dostali do finále.

Videozáznam rozhovoru:

Vedia byť takíto mladí hráči profesionáli alebo ich o takomto prístupe ešte treba presviedčať?

Veľa z nich má hlavu výborne nastavenú, čo vychádza z toho, aké majú doma zázemie. Veľká vďaka patrí prioritne rodičom. Sú tam takí, ktorí majú veľmi blízko k profesionálom, ale ešte ich čaká kus práce, aby sa dostali na vysnívaný vrchol.

Do šatne vás prišiel navštíviť jeden z najväčších profesionálov slovenskej hokejovej histórie Zdeno Chára. Čo mladým hokejistom povedal?

Prekvapilo ma, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Iné podcasty Denníka N

Rozhovory

Športové podcasty Denníka N

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie