Denník N

Za zážitkami rusínskej kultúry láka festival Objavte Poloniny

V obciach Uličskej doliny je zachovaných niekoľko vzácnych drevených kostolíkov. Foto – Objavte Poloniny
V obciach Uličskej doliny je zachovaných niekoľko vzácnych drevených kostolíkov. Foto – Objavte Poloniny

Druhý ročník zážitkového festivalu v Poloninách sa uskutoční od piatka do nedele 13. až 15. augusta.

Všetko sa začalo vlani na jar počas lockdownu, keď sa jeden ich známy rozhodol urobiť cyklotúru po rusínskych dedinách od Starej Ľubovne až po Sninu. Inšpiroval tým ďalších ľudí, ktorí sa rozhodli spraviť reklamu tomuto regiónu a rusínskej kultúre.

„Veľmi sa mi jeho nápad zapáčil, no prišiel mi trocha megalomanský. Premýšľala som, ako by sa dal zreálniť, a preto som v rámci rusínsko-karpatského oblúka hľadala oblasť, kde by sme mohli aktivity podobného charakteru situovať, aby to bolo kompaktnejšie, dostupnejšie a aby z toho niečo mali aj miestni obyvatelia,“ hovorí Eva Kocanová.

Nápad dala za tri mesiace dokopy a dnes spolu so Soňou Kožárovou pripravuje druhý ročník zážitkového festivalu Objavte Poloniny. Koná sa v šiestich obciach v Uličskej doline na severovýchode Slovenska a navštíviť sa oplatí aj preto, že si počas neho budete môcť vyskúšať viaceré zážitkové aktivity, ktoré pripravili miestni obyvatelia a poskytovatelia služieb.

Organizátori festivalu lákajú na autentické zážitky a spoznávanie rusínskej kultúry a tradícií. Foto – archív Objavte Poloniny
Vlani mal festival premiéru. Foto – archív Objavte Poloniny
Na jednotlivé zážitky si vopred môžete kúpiť lístky. Foto – archív Objavte Poloniny
Poloniny lákajú najmä na krásu prírody, infraštruktúra pre cestovný ruch však chýba. Foto – Ľubomír Leňko

Jednoduchá myšlienka

„Zvyčajne to funguje tak, že keď niekam prídete, tak tam aj ‚skonzumujete‘ rôzne služby, čím prispejete celému regiónu. Tak je to na Liptove alebo v Tatrách. Keď však prídete do Polonín, môžete ísť akurát na turistiku, a preto v regióne žiadne peniaze neostanú,“ hovorí Eva Kocanová.

V oblasti, kde je hlavnou ekonomickou aktivitou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie