Denník N

Zmluvy s tetou preverí aj Najvyšší kontrolný úrad, požiadal ho o to minister

Ministra zdravotníctva Viliama Čisláka sa už opozícia raz pokúšala odvolať. Bolo to ešte v apríli. Teraz sa o to môžu pokúsiť znova. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ministra zdravotníctva Viliama Čisláka sa už opozícia raz pokúšala odvolať. Bolo to ešte v apríli. Teraz sa o to môžu pokúsiť znova. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 16:48. Najvyšší kontrolný úrad bude riešiť zmluvy medzi bývalým šéfom štátnej zdravotnej poisťovne Marcelom Foraiom a jeho tetou Annou Sučkovou.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák nechá preveriť štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Šéfka úradu Monika Pažinková je pritom podľa Transparency International v konflikte záujmov.

„K uvedenej otázke zaujal jasné stanovisko úrad pre dohľad. Trváme na tom, že tento úrad je v zmysle legislatívy kompetentným orgánom na prešetrenie danej veci,“ tvrdí ministerstvo.

Obrátili sa na NKÚ

Podvečer však poslal vyjadrenie, že podal podnet aj na Najvyšší kontrolný úrad. „Aby nevznikali ďalšie medializované podozrenia,“ tvrdí ministerstvo.

„Od NKÚ, vzhľadom na historickú skúsenosť, keď politicky citlivé kauzy väčšinou nevedel vyriešiť, a vzhľadom na pochybnosti o nestrannosti súčasného predsedu, netreba čakať zázraky,“ dodáva analytik INEKO Dušan Zachar.

Ministerstvo dodalo, že konať vo veci môžu aj iné orgány. „Ministerstvo len uvíta rýchle a komplexné prešetrenie celej záležitosti,“ tvrdí.

Problém je v  prepojeniach  Úradu pre dohľad a dnes už bývalého šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcela Foraia, ktorý odišiel z funkcie pre zmluvy a dodatky, ktoré podpisoval so svojou tetou Annou Sučkovou.

Zmluvy s tetou

  • Forai alebo jeho podriadení podpisovali dodatky a zmluvy s firmami, v ktorých pôsobila Foraiova teta Anna Sučková.
  • Ide o 69 zmlúv alebo dodatkov za 14 miliónov eur.
  • Sučková mala prepojenia aj na firmy, ktoré poskytujú CT a MR a dostali výhodné zmluvy od poisťovne. 
  • Foraiova teta má 77 rokov.

Šéfke úradu Pažinkovej Forai tiež podpisoval zmluvy. Manžel šéfky úradu Peter Pažinka tiež podnikal s Miroslavom Sučkom, ktorý býva na rovnakej adrese ako Foraiova teta Anna Sučková.

Aj napriek tomu minister nechá, aby tento úrad zmluvy s Foraiovou tetou preveril. Dokonca povedal, že ak úrad povie, že zmluvy sú v poriadku, Foraia dosadí napäť do čela Všeobecnej poisťovne.

Ide pritom o jednu z najlukratívnejších pozícií v zdravotníctve. Poisťovňa totiž rozhoduje o dvoch tretinách peňazí, ktoré sa vyberú ročne na zdravotnom poistení. Ide o zhruba 2,6 miliardy eur.

Ani šéfka úradu sa necíti v konflikte záujmov.  „Jej predchádzajúce pôsobenie, prípadne pôsobenie jej rodinných príslušníkov, nemá žiadny vplyv na nezaujatosť a objektívnosť pri výkone jej súčasnej funkcie,“ napísala hovorkyňa úradu Soňa Valášiková.

Je to riziko

„Systémovo by Úrad pre dohľad mal kontrolovať zmluvy medzi poskytovateľmi a zdravotnými poisťovňami, keďže má podľa zákona dohliadať a prípadne i sankcionovať zdravotné poisťovne, ktoré majú pri uzatváraní zmlúv o poskytovaní starostlivosti zákonnú povinnosť účelne, efektívne a hospodárne vynakladať finančné prostriedky z verejného zdravotného poistenia,“ hovorí analytik INEKO Dušan Zachar.

Ficove vlády však podľa neho systematicky oslabovali politickú nezávislosť úradu. „Spolu s učebnicovým príkladom konfliktu záujmov jeho predsedníčky to vytvára obrovské riziko, že úrad vydá také stanovisko, ktoré nemusí byť v súlade s verejným záujmom“, vraví Zachar.

Ak by úrad posudzoval spomínané zmluvy, musel by podľa Zachara zverejniť všetko od A po Z, všetky podklady, z ktorých pri hodnotení vychádzal, kto o tom rozhodoval, kompletnú správu, aby to mohla verejnosť prekontrolovať.

„Pri takom vážnom konflikte záujmov predsedníčky úradu by malo byť v jej záujme, aj v záujme ministerstva zdravotníctva, ktoré je 100 percentným akcionárom Všeobecnej zdravotnej poisťovne, aby zmluvy preverila aj tretia nezávislá strana, ktorá nie je v konflikte záujmov,“ dodal Zachar.

Na to, aby bol výsledok preverovania zmlúv vierohodnejší, mala by podľa neho s výberom „rozhodcu“súhlasiť aj parlamentná opozícia, aby sa predišlo akýmkoľvek pochybnostiam.

„Potom by tento subjekt vykonal v poisťovni hĺbkový audit v súvislosti so zmluvami a posudzoval by aj celé konkurenčné prostredie, a teda aj to, či zazmluvnený poskytovateľ, ktorý je v príbuzenskom vzťahu s Foraiom nebol zvýhodnený pri vstupe na trh a či boli nárasty zazmluvnených objemov opodstatnené,“ dodal.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie