Denník N

Lengvarský: Ak sa niekto nedá zaočkovať, je to jeho voľba, ale musí niesť zodpovednosť (+ podcast, video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Verím, že si všetci spomenú na druhú vlnu. Vznikali obrovské ekonomické škody a súčasne bol preťažený zdravotnícky systém a mali sme tu sto mŕtvych denne. Nie je to až tak dávno, aby sme sa podľa toho nevedeli správať, hovorí Vladimír Lengvarský.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému sa podarilo presadiť nové pravidlá covid automatu. Podľa nich sa bude postupovať počas tretej vlny pandémie. V rozhovore hovorí o tom, ako sa mu to podarilo presadiť cez Sme rodina, ale aj o tom:

  • ako budú fungovať podniky po novom;
  • aké má vzťahy s Igorom Matovičom;
  • či sa ešte bude niekedy na Slovensku očkovať AstraZenecou a kedy bude tretia dávka;
  • a aj o tlaku sociálnych sietí a ľudí, ktorí protestujú proti očkovaniu.

V utorok podvečer vláda jednohlasne schválila nový covid automat. Ešte pred rokovaním to tak jednoznačne nevyzeralo. Ako sa vám podarilo presvedčiť koaličných partnerov, aby to podporili?

Bolo to odkomunikované, nemal som obavy, že by to neprešlo.

Napríklad poslankyňa SaS Jana Bittó Ciganiková ešte pred rokovaním chcela vysvetliť, prečo by mali mať očkovaní a testovaní iné podmienky. Nehovorili ste o tom?

Veľmi krátko sme sa o tom rozprávali, ale bolo veľmi logicky vysvetlené, aj pánom premiérom, za čo mu ďakujem, že čím viac ľudí bude zaočkovaných, tým viac môžu fungovať v plnom režime prevádzky a zariadenia, ktoré môžu byť pre väčší počet ľudí. A aj ekonomické straty budú menšie. Taká je hlavná téza covid automatu, aby mali očkovaní čo najviac výhod. Ale výhody majú aj prevádzkovatelia.

Keď sa o niečo podobné pokúšal váš predchodca Marek Krajčí na začiatku druhej vlny, bolo to pred Vianocami. Nepodarilo sa mu to. Vám to prešlo hneď na prvom rokovaní a jednohlasne. Beriete to ako politický úspech?

Neberiem to až tak politicky. Som tu na to, aby sme nemali plné nemocnice, aby sme nemuseli obmedzovať zdravotnú starostlivosť o pacientov, ktorí nemajú covid, a aby nedochádzalo k úmrtiam. Beriem to ako víťazstvo zdravého rozumu a známku toho, o čo nám všetkým ide – aby nás tretia vlna výrazne nezasiahla, aby sme nemali preplnené nemocnice, veľa ľudí na pľúcnej ventilácii a s 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    V redakcii

    • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
    • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
    • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
    • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

    Vladimír Lengvarský

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie