Denník N

Nad ním je už len Boh: najväčšie rómske sídlisko Luník IX sa pripravuje na návštevu pápeža Františka

Pápež pred odletom z Brazílie, kde navštívil aj chudobných obyvateľov slumu. Vpravo hore je rómska púť do Gaboltova, vpravo dole prípravy na Luníku IX, kde očkujú a dávajú vitamíny. Foto N – Andrej Bán a TASR/AP
Pápež pred odletom z Brazílie, kde navštívil aj chudobných obyvateľov slumu. Vpravo hore je rómska púť do Gaboltova, vpravo dole prípravy na Luníku IX, kde očkujú a dávajú vitamíny. Foto N – Andrej Bán a TASR/AP

Marcel, dám sa zaočkovať, chcem ho vidieť naživo a do Vatikánu sa asi nedostanem, vraví miestny Róm starostovi. Ten ho pochváli.

Keď v utorok 14. septembra vystúpi František na tribúne pred miestnym saleziánskym areálom obklopeným panelákmi a bytovkami na známom košickom sídlisku, bude k nemu upínať zraky nielen 15-tisíc zhromaždených Rómov z celého Slovenska, ale prostredníctvom televízneho prenosu, nadnesene, celý svet.

Košický Luník IX zatiaľ nikto významnejší nenavštívil, a už ani zrejme nenavštívi.

Pápež František k nám príde o mesiac na pozvanie prezidentky Zuzany Čaputovej a Konferencie biskupov Slovenska. Svoj zámer oznámil 4. júla napoludnie na Námestí Svätého Petra vo Vatikáne. Pôjde o štátnickú, ale aj o pastoračnú návštevu.

99 mesiacov a jeden výnimočný deň

Vzácnu návštevu na celom sídlisku zatiaľ pripomína iba oznam na nástenke na bočnom vchode. Ženy počas verejnoprospešných prác upratujú priestranstvo, to však robia každý deň.

„Myslím si, že toto miesto si vybral on sám,“ povie salezián Peter Bešenyei (57), tajomník rady pre pastoráciu Rómov v Košickej arcidiecéze a moderátor Centra rómskej misie.

Stojíme na tráve v oplotenom areáli s bránou na diaľkové ovládanie pred kostolom uprostred Luníka IX. Maličká plocha, zopár ihličnanov a tují. Je streda dopoludnia, obyvatelia bytovky k nám upínajú zvedavé pohľady z okien a nezasklených chodieb. Pápeža uvidia ako na dlani, aj bez potreby zaočkovania.

Košický Luník IX mesiac pred príchodom pápeža. Foto N – Andrej Bán
Pápež na nástenke. Foto N – Andrej Bán

V tejto krajine neexistuje nikto skúsenejší a povolanejší na pastoráciu Rómov ako otec Peter. Salezián s poľsko-ukrajinsko-židovsko-slovensko-maďarskými koreňmi sa misii medzi Rómami venuje tridsať rokov, začal ako 27-ročný.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Pápež František

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie