Denník N

Korupčné siete ukazujú na nutnosť obnovy našej štátnosti

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Dnešnou výzvou je posunúť sa od mafiánskeho typu štátu smerom k bežnému západoeurópskemu demokratickému štátu.

Autor je profesor na Katedre politológie, FiFUK

Rozhovor, ktorý poskytol Ľudovít Makó tomuto denníku, je zaujímavý okrem iného preto, že poskytuje popis charakteru a fungovania skorumpovaných skupín ovládajúcich náš štát. „Systém“, ako ho opisuje Ľudovít Makó, má pre nás, ktorí sa venujeme organizačnej teórii, modelové znaky sieťovej štruktúry (Makó to v jednej časti rozhovoru aj označuje ako „sieť“).

Podľa stanfordských organizačných sociológov venujúcich sa sieťam, ako napríklad Walter W. Powell či Mark Granovetter, sieťová štruktúra je typologicky odlišná od hierarchií alebo trhov. Siete vznikajú tým, že nám niekto niečo daruje a zasieva tým u nás určitý dojem podlžnosti. Siete fungujú na vzájomnej dôvere a reciprocite a najsilnejšie sú tie druhy sietí, kde funguje takzvaná difúzna reciprocita – teda nie „ja pre teba spravím niečo a ty pre mňa priamo za to spravíš to, čo potrebujem“, ale „ja pre teba spravím niečo a viem, že, keď budem potrebovať, tak niekto zo siete pre mňa spraví to, čo budem potrebovať“.

Presne takto, podľa toho, čo opisuje Makó, fungoval korupčný sieťový „systém“ na Slovensku. Tento popis naznačuje, že tu máme dočinenia s prepracovanou a difúzne recipročnou sieťovou štruktúrou, z ktorej profitovali jej pozvaní účastníci. Sú však siete a sieťové štruktúry v spoločnosti apriórne patologickým javom?

V každej spoločnosti fungujú siete

Siete rôznych druhov fungujú v každej spoločnosti a aj globálne už odnepamäti. Ako vo svojej klasickej štúdii ukazuje stanfordský organizačný teoretik Avner Greif, efektívnu sieťovú štruktúru mali napríklad vytvorenú už v 11. storočí maghrebskí obchodníci vzájomne si poskytujúci informácie o iných obchodných partneroch, ako i vzájomnú podporu v prístavoch okolo Stredozemného mora.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie