Denník N

Basketbalistov zo štadióna vyprevádzala polícia. Netflix pripomenul bitku, ktorá zmenila NBA

Ron Artest po bitke s fanúšikmi. Foto - TASR/AP
Ron Artest po bitke s fanúšikmi. Foto – TASR/AP

Upozornenie – článok obsahuje spojlery.

Jeho meno nájdete pravdepodobne vo všetkých zoznamoch najlepších hráčov, ktorí nikdy nevyhrali NBA. Slávny basketbalista Reggie Miller odohral celú svoju 18-ročnú kariéru v tíme Indiana Pacers a podľa svojich slov nikdy nemal väčšiu šancu na titul než v poslednej sezóne 2004/2005.

Indiana mala hviezdami nabitý tím, Miller patril aj v 39 rokoch k najlepším strelcom trojok v NBA a dopĺňali ho mladší lídri Jermaine O’Neal a Ron Artest. Keď pred sezónou prišiel z Atlanty Stephen Jackson, zdalo sa, že Pacers získali posledný diel skladačky potrebnej na zisk titulu.

„Bol to náš rok,“ hovorí Miller v dokumente Untold, ktorého prvú časť tento týždeň sprístupnil Netflix. Sezónu Indiany však zatienil a negatívne ovplyvnil jeden z najznámejších incidentov v dejinách basketbalu, ktorý zmenil NBA.

19. novembra 2004 sa na tribúnach štadióna The Palace spustila bitka medzi hráčmi Pacers a fanúšikmi miestneho Detroitu Pistons. Uprostred chaosu sa ocitol Ron Artest, ktorého v predošlej sezóne vyhlásili za najlepšieho defenzívneho hráča NBA.

Známy bol aj tvrdou hrou a občasnými problémami so sebakontrolou, čo ukázal aj v závere stretnutia proti Pistons. Indiana mala v záverečnej minúte pohodlný náskok, no Artest pri pokuse o strelu zozadu fauloval domáceho Bena Wallacea.

Wallace svojho súpera prudko odstrčil a na ihrisku sa strhla mela. Zatiaľ čo zúril, Artest si ľahol na stôl zapisovateľov skóre. Keď sa už zdalo, že sa situácia upokojuje, z hľadiska priletel pohár piva a zasiahol ležiaceho Artesta.

Ten viac nepotreboval, vstal a vbehol do hľadiska, kde napadol fanúšika, o ktorom si myslel, že pohár hodil. Začal sa incident známy ako „The Malice at the Palace“, čo je tiež názov prvej časti nového športového dokumentu Netflixu.

Séria Untold sa z novej perspektívy pozerá na dramatické športové príbehy a podľa denníka The Guardian prichádza v správnom čase. Podobne ako na nedávno skončenej olympiáde, aj v dokumente je totiž jednou z hlavných tém duševné zdravie športovcov.

„Šokujúce a odporné“

Keď si Artest vo vypätej chvíli ľahol na stôl, mohlo sa zdať, že tým dáva najavo ľahostajnosť. Reportér Mark Montieth, ktorý o Pacers písal pre denník Indianapolis Star, dokonca pred rokmi povedal, že Artest nepriamo vyprovokoval pivný útok z hľadiska.

Dokument Untold však rozpráva úplne iný príbeh. Ron Artest sa v skutočnosti na stole snažil pre

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

NBA

Seriály

Kultúra, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie