Denník N

Aj Messi je len človek. Prejedal sa pizzou a nevládal. Schudol vďaka piatim potravinám od talianskeho odborníka

Foto – TASR/AP, grafika N – Peter Kováč
Foto – TASR/AP, grafika N – Peter Kováč

Nízky vzrast, zlá životospráva a málo pohybu na ihrisku. Okrem komplimentov si Messi počas kariéry vypočul aj kritiku. Viac či menej oprávnenú.

Na ten deň si argentínsky doktor Diego Schwarzstein dobre pamätá aj po takmer 25 rokoch – 31. január 1997.

Ak by práve neoslavoval narodeniny, na presný dátum by zrejme zabudol. Určite by si však pamätal udalosť, ktorá sa vtedy odohrala.

Na jeho kliniku prvýkrát prišiel deväťročný chlapec Lionel Messi.

A hoci bol Schwarzstein na podobné prehliadky zvyknutý, táto bola predsa len iná. Už podľa naliehania funkcionárov miestneho futbalového klubu Newell’s Old Boys tušil, že k nemu prichádza výnimočný talent.

„Máme v klube tisíc chlapcov, ale tento je z nich najlepší. Niečo nie je v poriadku, prosíme ťa o konzultáciu,” urgovali lekára cez telefón.

Aj keď Messi hral futbal len tri roky, v klube tušili, aký má potenciál. Preto im na liečbe tak záležalo.

Mašina 87

Za Newell’s Old Boys Messi nastúpil prvýkrát ako šesťročný a hneď pri svojom debute prispel štyrmi gólmi k výhre 6:0. Dokonale tak naznačil, ako bude vyzerať jeho kariéra v jednom z najpopulárnejších mládežníckych tímov v krajine.

Aj keď išlo o detský futbal, ktorý sa hral na jednej polovici ihriska, a v základnej zostave nastupovalo sedem hráčov, na kvalitu tímu okolo Messiho sa v Argentíne spomína dodnes.

Tím dostal prezývku “Mašina 87“ podľa presvedčivých víťazstiev a podľa roku narodenia chlapcov, ktorí v ňom pôsobili.

Mašina počas troch rokov neprehrala ani raz, národnú súťaž vyhrala aj s 20-bodovým náskokom. Dominancia bola taká výrazná, že niektorí súperi pred zápasmi prosili, aby po strelení šiesteho gólu už duel nemusel pokračovať. Ak tak neurobili, inkasovali aj 10 či dokonca 15 gólov.

Zvyčajne najviac od Messiho. Počas pôsobenia v Newell’s Old Boys strelil viac ako 500 gólov.

Ako štart motora

Messi už v mladom veku vyčnieval výborným pohybom s loptou, predvídavosťou aj presnosťou. Vďačil za ne prirodzenému talentu aj odhodlaniu neustále sa zlepšovať.

Od narodenia mal navyše jednu kľúčovú fyzickú predispozíciu, ktorá sa stala dôležitou súčasťou jeho futbalovej výnimočnosti. Aj keď sa na ňu pri Messiho výnimočnej technike často zabúda.

Tou vlastnosťou je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Lionel Messi

Radíme športovcom

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie