Denník N

Desaťročia utekali z vidieka do mesta. Naspäť do španielskej dediny ich má dostať reality show

Dedina Villarín de Campos v španielskom regióne Kastília-León bude jednou z troch obcí, v ktorých sa bude nakrúcať reality show Ruralmind na podporu rozvoja rurálnych oblastí. Foto: Archív PGG
Dedina Villarín de Campos v španielskom regióne Kastília-León bude jednou z troch obcí, v ktorých sa bude nakrúcať reality show Ruralmind na podporu rozvoja rurálnych oblastí. Foto: Archív PGG

Je lepšie ekonomickú silu rozdeliť po krajine, nie centralizovať ju v mestách. Hovorí jedna z organizátoriek španielskej reality show Ruralmind.

Španielsko má pri svojej rozlohe takmer 506-tisíc kilometrov štvorcových a počte obyvateľov takmer 47 miliónov jednu z najnižších hustôt obyvateľstva v Európe. Na kilometer štvorcový by v krajine priemerne malo žiť 93 ľudí.

Nie všetko však je tak, ako sa na prvý pohľad zdá.

„Začalo sa to asi v 50. rokoch. Dediny sa industrializovali, prichádzala technika a zrazu na činnosti a práce, na ktoré sme predtým potrebovali desať ľudí, stačil jeden človek s traktorom,“ povedala pre Denník N Patricia Garcíová Gómezová.

„Ľudia začali odchádzať, lebo na vidieku nemali ako prežiť,“ dodala.

Garcíová je prezidentkou Národnej asociácie coliving a coworking, prostredníctvom ktorej propaguje život na španielskom vidieku. S rovnakým cieľom pripravuje aj reality show Ruralmind, ktorej víťaz dostane peniaze na rozbehnutie podnikania na dedine.

Rovnomernejšie rozdelenie obyvateľstva by rurálnym oblastiam krajiny pomohlo ekonomicky, demograficky a aj spoločensky.

„A je to lepšie aj pre ľudí. Kvalita života je na vidieku omnoho vyššia ako v preľudnenom meste,“ myslí si Garcíová.

Kompaktní Španieli

Podľa štúdie Alasdaira Raeho z Univerzity v Sheffielde spred troch rokov je v Európe 33 regiónov, v ktorých je hustota obyvateľstva vyššia ako 40-tisíc na jeden kilometer štvorcový. Z toho 23 ich je v Španielsku.

L’Hospitalet de Llobregat je oblasť doslova nalepená na Barcelone z juhozápadu. S metropolou je spojená mestskou hromadnou dopravou. Prenájmy sú tam o čosi lacnejšie ako v Barcelone, preto tam býva aj veľa tých, ktorí pracujú v katalánskom hlavnom meste.

Dohromady sa tam tlačí viac ako 53-tisíc ľudí na kilometer štvorcový. „Ľudia sú veľmi kompaktní,“ zhodnotil na margo osídlenia Rae.

Najväčšími mestami sú Madrid a Barcelona. Madrid má viac ako 3,2 milióna obyvateľov, Barcelona viac ako 1,6 milióna. Potom ešte ľudia žijú v ostatných väčších mestách ako Valencia, Sevilla, Zaragoza, Málaga, ktoré majú všetky viac ako pol milióna obyvateľov.

A rurálne oblasti medzitým umierajú.

Podľa správy Joaquína Recaña z Centra demografických štúdií Autonómnej univerzity Barcelona má 60 percent španielskych obcí menej ako 1001 obyvateľov. Hoci zaberajú 40 percent územia krajiny, netvoria ani 3,1 percenta národnej populácie.

Situácia sa neustále zhoršuje a je si toho vedomá aj španielska vláda. Z finančnej pomoci z Európskej únie na zotavovanie sa z následkov pandémie covidu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie