Denník N

Recykluje jazyk a vytvára nové slová. Slovenčina nestíha s dobou, myslí si autor projektu Doslovníčka

Marek Chrenko (34) žije vo Svätom Jure, ako programátor pracuje na webových a mobilných aplikáciách. Vo voľnom čase prevádzkuje projekt Doslovníčka, v rámci ktorého zo starých slovenských slov vytvára výstižné novotvary. Jeho projekt zatiaľ existuje len online.

„Jazyk je náš klenot a kus živej histórie. Je to náš vnútorný hlas, rozmýšľame a aj snívame v našom materinskom jazyku. Snažím sa preto, aby bol projekt Doslovníčka malou oslavou a potešením, že máme našu peknú slovenčinu a že je nám s ňou dobre,“ vysvetľuje v rozhovore.

Približne koľko nových výrazov ste doteraz vytvorili? Dal by sa z nich spraviť nový slovník?

Slovníček sa blíži k 300 uverejneným slovám. Veľa ich je „v čakárni“. Publikovať slovo v správnom čase dokáže zázraky. Takmer všetky slová, ktoré mali stovky lajkov a zdieľaní, boli reakciou na udalosti ostatných dní. Nad tlačenou verziou Doslovníčka začínam pomaly uvažovať.

Máte slovo, ktoré ste si obzvlášť obľúbili?

To záleží na situácii. Keď som chodieval do Prahy, často som písal rodičom esemesku, že som dopražil. V strmých zákrutách na lesných cestách zase nahmatávam v panike ukľudňomadlo. A v posledných mesiacoch často došlakávam.

Ako sa vyvíjal projekt?

Ako to už s tvorivými procesmi chodí, obvykle si ony nachádzajú nás, a nie my ich. Stačí iba otvoriť oči. Čaro nechcených preklepov v internetovej komunikácii prinieslo už veľa ovocia. Vynechané písmenko (prsiatko, tomatológ), prípadne jedno omylom pridané (poondelok, manaželka, orodinácia). Veľa slov vzniklo mimo internetu, v priateľskej debate s kamarátmi na rovnakej vlne.

Špeciálnu kategóriu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie