Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: Mikasov automat a koniec malicherností 

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

1. Vláda žiadne pravidlá neschválila, iba ich prijatie odporučila hygiene 2. Štrasburský súd priviera dvere + Právno-filozofický slovník týždňa 

Čerstvé udalosti z oblasti práva komentuje ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka

1. Vláda žiadne pravidlá neschválila, iba ich prijatie odporučila hygiene

Vláda na návrh ministra zdravotníctva schválila nové pravidlá, píše sa už niekoľko dní v tlači. A navyše bez vnútrokoaličných sporov! Má to byť veľký politický úspech a popis toho, ako sa ho podarilo dosiahnuť, pripomína scenár akčného filmu.

Len to nie je pravda. Vláda schválila uznesenie, ktorým hlavnému hygienikovi odporučila, aby „prijímal opatrenia podľa schváleného aktualizovaného covid automatu vo verzii 4.1“. Po lopate povedané, vláda schválila metodický materiál a jeho prípadnú premenu na právny predpis nechala na hlavnom hygienikovi. (Tesne po uzávierke pôvodnej verzie tohto textu sme zistili, že to naozaj vyšlo, štátny úradník vyšiel odporúčaniu v ústrety!)

K meritu schválených „pravidiel“ zachováme zdržanlivosť. Obnažíme však vlastnú neschopnosť pochopiť zmysel tohto spôsobu ich tvorby.

Keď Ústavný súd pozastavil účinnosť vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ), na hlavného hygienika ako jej autora nebol nikto zvedavý a jemu to očividne neprekážalo. Nové riešenie od začiatku do konca komunikoval minister Lengvarský. Neprešlo síce ani to, nie vždy sa všetko podarí hneď na druhýkrát, ale opäť boli otázky adresované ministrovi a ten aj dal vedieť, že to budú opätovne študovať. Keď sa ho spýtajú, čo s deťmi do 12 rokov, bez okolkov odpovie, že vo vyhláške ÚVZ dostanú výnimku.

V skratke, pandemické opatrenia technicky aj politicky zastrešuje Lengvarský. Z vecného aj symbolického hľadiska sa v jeho osobe už celé mesiace sústreďuje tvorba opatrení. Tak to má logiku a tak je to dobre. Akurát, že kým sa z tých opatrení naozaj stanú pravidlá, musí sa toho svojím povestným legislatívnym štetcom chopiť ešte doktor Mikas.

Čo je toto za systém? Prečo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie