Denník N

Šanca, že sa nejaké dieťa v škole nenakazí, je fakticky nulová. Pediatrička Visolajská hovorí, ako sa pripraviť na september

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pediatrička Kristína Visolajská rodičom hovorí na rovinu – zmierte sa s tým, že vaše nezaočkované deti v škole covid určite chytia. V rozhovore vraví, ako sa na nový školský rok v rodine pripraviť, či sa ešte treba izolovať od kamarátov, či ostať na homeoffice.

Tvrdí, že ministerstvo školstva plánuje v novom školskom roku zaviesť nasledujúce pravidlo: ak je v triede jedno pozitívne dieťa, no zároveň polovica žiakov je očkovaná alebo po prekonaní covidu, tak celá trieda nemusí ísť do karantény. Ak však je takýchto detí menej ako polovica, aj zaočkované deti pôjdu do karantény.

V rozhovore sa dočítate:

  • koľko učiteľov presvedčila na očkovanie,
  • prečo mala pochybnosti, či dá dcéru zaočkovať, a čo ju presvedčilo,
  • kedy budú vakcíny proti covidu dostupné pre dojčatá,
  • prečo je nezodpovedné, ak sa učiteľ nedá zaočkovať.

Máte päť detí, z toho iba jednu zaočkovanú dcéru, ktorá má 12 rokov. Ostatné sú mladšie a očkovať sa ešte nemôžu. Ako očakávate, že bude u vás doma vyzerať september?

Naše deti pravdepodobne covid ešte nemali. Je takmer isté, že v nasledujúcich mesiacoch všetky deti covid dostanú, dúfam, že s výnimkou najstaršej zaočkovanej dcéry. Najmä dúfam, že práve ona bude čo najdlhšie chodiť do školy. A toto je ten problém – kým deti covid dostanú, čomu už nevieme zabrániť, niekoľkokrát môžu byť doma v karanténach. Podmienky sú totiž nastavené tak, že keď jedno dieťa ochorie, všetci jeho spolužiaci idú na dva týždne do karantény. Ak budú deti aj tento školský rok viackrát v karanténach, sú to pre mňa veľké komplikácie.

Aké?

Nemôžem prebrať pediatrickú ambulanciu. Budem robiť s jednou lekárkou, pani dôchodkyňou, na striedačku. Keď bude dobre, budem robiť ja, a keď zle, tak ona. Ale nemôžem zobrať viac pacientov do ambulancie, už druhý rok som úplne vyblokovaná. Nemôžem vložiť svoje vzdelanie do slovenského zdravotného systému, pretože vinou nekonečných karantén v školách budem vypadávať.

Je veľká šanca, že sa v škole deti rýchlo nakazia?

Určite. V školách je obrovská pravdepodobnosť, že deti chytia vírus.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie