Denník N

Škandál automobilky Volkswagen postihne aj kluby v bundeslige

Nemecká automobilka je partnerom viacerých tímov a vlastní miestny VfL Wolfsburg. Foto - AP
Nemecká automobilka je partnerom viacerých tímov a vlastní miestny VfL Wolfsburg. Foto – AP

„Finančný tlak na šetrenie peňazí tu je. Je iba prirodzené, že sa bude hľadieť aj na sponzorský sektor,“ odhaduje expert.

Emisný škandál automobilového koncernu Volkswagen môže mať výrazne negatívny vplyv aj na nemeckú futbalovú bundesligu. Vo štvrtok pred následkami varovali finanční experti, automobilka totiž investuje do nemeckého futbalu ročne stovky miliónov eur.

Volkswagen vlastní účastníka Ligy majstrov VfL Wolfsburg, ktorého údajne dotuje sumou približne 100 miliónov eur ročne. VW má istý podiel aj v klube úradujúceho majstra Bayernu Mníchov i v tíme nováčika z Ingolstadtu prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Audi. Celkovo má zmluvy a prispieva až dvanástim účastníkom prvej i druhej ligy. Je aj oficiálnym sponzorom Nemeckého pohára a po vypuknutí škandálu je predpoklad, že práve sponzorské príspevky sa v koncerne budú výrazne škrtať.

„Finančný tlak na šetrenie peňazí tu je. Je iba prirodzené, že sa bude hľadieť aj na sponzorský sektor. Viem si predstaviť, že Volkswagen bude teraz v tomto smere omnoho opatrnejší,“ povedal pre agentúru Reuters expert na automobilky z privátnej banky Bankhaus Metzler Jürgen Pieper.

Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) minulý týždeň obvinila VW, že do viacerých áut s dieselovými motormi namontoval softvér, ktorý umožňuje zamaskovať pri testovaní výfukových plynov skutočné hodnoty emisií oxidu dusíka. Automobilke teraz za to hrozí v USA pokuta až 18 miliárd USD (16,14 miliardy eur), čo je viac ako jej vlaňajší prevádzkový zisk.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Škandál Volkswagenu

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie