Denník N

Prezident komory záchranárov: Ľudský mozog odumiera po piatich minútach, záchrana na ulici sú svedkovia

František Majerský. Foto N - Tomáš Hrivňák
František Majerský. Foto N – Tomáš Hrivňák

Záchranárka, ktorá zomrela pri páde vrtuľníka, mala nesplnený sen o lepšej prvej pomoci. Prezident komory záchranárov František Majerský sa ho teraz snaží splniť.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Poprade a v Tatrách.

Občianske združenie Záchrana chce pomôcť rozmiestniť AED defibrilátory do všetkých väčších obcí na Slovensku. Vďaka prezidentovi Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov Františkovi Majerskému sa za päť rokov združeniu podarilo rozmiestniť viac ako sto defibrilátorov. Presadil, aby v jeho rodnom Poprade bol verejný defibrilátor v každej mestskej časti, a mesto má teraz najviac defibrilátorov na obyvateľa na Slovensku.

Majerský hovorí, že defibrilátory majú šancu posilniť prvú pomoc, ktorú podávajú svedkovia zástavy srdca alebo infarktu. Čas, za ktorý k pacientovi dorazí sanitka, sa totiž z roka na rok predlžuje, hlavne pre nadmerné zneužívanie zdravotnej služby. Je preto mimoriadne dôležité, ako zareagujú ľudia v bezprostrednej blízkosti človeka, ktorý odpadol. Od nich závisí, či zranený bude ešte niekedy schopný plnohodnotne sa vrátiť do života.

Popradský záchranár verí, že iniciatívy by sa namiesto občianskeho združenia mal ujať štát. Ten by podľa Majerského mohol rozmiestniť defibrilátory do každej obce v krajine a na projekt získať eurofondy.

S návrhom projektu už predseda záchranárov oslovil ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského. Jeho rezort však iniciatívu ďalej nerozvinul. Majerský sa obrátil aj na svoju stranícku kolegyňu, ministerku rezortu investícií a regionálneho rozvoja Veroniku Remišovú, ktorá zatiaľ povedala, že sa pokúsi vec riešiť s Lengvarským.

František Majerský je poslancom mestského zastupiteľstva v Poprade. V komunálnych voľbách kandidoval ako nezávislý. V posledných parlamentných voľbách sa objavil na kandidátke strany Za ľudí, ktorej je dodnes členom. Jeho cieľom bolo pomôcť záchrannej službe, ktorá potrebuje reformu. Ďalšie pôsobenie v strane zvažuje nielen pre situáciu, ktorá v nej panuje, ale aj preto, že Za ľudí nezískalo rezort zdravotníctva.

AED defibrilátor je určený na použitie laikmi, bežnými ľuďmi. Prvú pomoc s ním preto dokáže podať každý. Na úspešné zvládnutie prvej pomoci prístroj podáva aj hlasové pokyny. Foto N – Tomáš Hrivňák

Prečo ste sa začali venovať defibrilátorom?

Pred šiestimi rokmi nám zomreli kolegovia pri páde vrtuľníka v Slovenskom raji a o rok na to nám zomrela ďalšia posádka. Zahynula aj Patrícia Krajňáková, ktorá mala nesplnený sen. Chcela, aby defibrilátory boli v každej obci na Slovensku. Ja aj s pár ďalšími kolegami sme sa rozhodli v uskutočnení jej sna pokračovať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Poprade

Slovensko

Teraz najčítanejšie