Denník N

Americký politológ: Odchod z Afganistanu bol správny. V USA sú problémy, ktoré nevyrieši ani Biden

Joe Biden. Foto - TASR/AP
Joe Biden. Foto – TASR/AP

Americký politológ Jonathan D. Weiler sa venuje psychológii voličov, ktorí inklinujú k autoritárskym politikom. V posledných rokoch sledoval v Bielom dome Donalda Trumpa, teraz si pochvaľuje, že americká politika je pod Joeom Bidenom o niečo pokojnejšia.

Myslí si, že ani nový prezident nedokáže zmeniť polarizáciu americkej spoločnosti. Tá sa podľa neho prejavuje aj na miere zaočkovanosti v jednotlivých štátoch. Okrem toho kritizuje americkú zahraničnú politiku a myslí si, že USA budú stále s Iránom zaobchádzať ako s „vyvrheľom“.

Rozhovor vznikol ešte pred vstupom Talibanu do Kábulu. Ani po ňom nechcel Weiler v prepise nič zmeniť.

Ako by ste zhodnotili prvé mesiace Joea Bidena v Bielom dome?

Jednou z vecí, ktorá bola dôležitá pri zvolení Bidena, podľa mňa bolo, aby sa znížila pravdepodobnosť každodenného chaosu z Trumpovho obdobia. Kombinácia toho, že Trumpovi zrušili účet na Twitteri, a faktu, že Biden je pomerne nevýraznou osobnosťou – hoci obľúbenou, čo chce naozaj vládnuť a nie robiť karneval -, trochu znížila napätie v našej politike.

Nechápte ma však zle. Tá podstata nášho rozdelenia podľa politických línií zostáva rovnako intenzívna ako predtým. Bolo jasné, že Biden tento problém nemôže vyriešiť. Ale aj v správach sa už teraz viac koncentrujú na debaty o politike a konkrétnych projektoch: infraštruktúru, pomoc pri vysťahovaní či ako očkovať. Už to nie je o dráme po tom, ako Trump ráno tweetol hocijakú hlúpu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Joe Biden

Svet

Teraz najčítanejšie